Bra mat från lokala gårdar

Bilder från bloggträff utanför Jönköping 11 november 2012. Foto: Mikael Nyander

Under Gotlandsveckan går man all-in när det gäller offentlig måltid. I så stor utsträckning det går ska måltiden byggas av lokalt producerade råvaror. Något för andra kommuner att ta efter?

För kocken Joakim Pettersson på Södervärns skola är det egentligen en naturlig sak. Maten ska vara god, hålla hög kvalité och vara väl tillagad. Och kan man välja ska det vara bra råvaror som går i säsong och kommer från närområdet.

– Det behöver inte bli dyrare. Klart att det ställer andra krav på oss i köket. Vi får planera vår tid, gå igång dagen innan, skala och skära upp råvaror som annars kommer färdigskurna och förberedda för pannan. Men det är något helt annat att hantera en hel bog, säger Joakim.

En rolig utmaning

För regionen har det också varit en utmaning, men rolig sådan, när 11 000 portioner ska planeras och tillagas per dag till servicebostäder, sjukhus, skolor och daghem – alla som äter en offentlig måltid. På vissa enheter blir det upp till sex rätter och mål per dag.

– Det gör skillnad för grossister och producenter. Alla får anstränga sig, men det finns absolut möjligheter att ta in mer lokala råvaror. Det blir vinnare i alla led: mer lokalt arbete med grönsaker och andra råvaror, fler företagare som får leverera från en levande landsbygd, summerar han.

"Lönar sig för samhället i längden"

För allmänheten, tjänstepersoner och politiken är det också bra när mat, livsmedel och bönder hamnar i fokus, mat från lokalt producerade råvaror. Joakim Pettersson ser skolmåltiden i ett pedagogiskt perspektiv. Det är i skolan barnen lär sig mat, smaker och textur.

– Jag är övertygad om det. Det kostar kanske något mer per portion, men det lönar sig för samhället i längden. Handlar jag importerat och bygger matsedeln med det finns inget lokalt kvar att använda när jag behöver det. Våra bönder måste få omsättning och skäligt betalt för att kunna fortsätta bruka jorden, menar han.

Klar skillnad mellan import och det lokala

Frågan ligger i luften. Är det egentligen någon skillnad mellan importen och det lokala? Joakim tittar förvånat upp. Svaret är självklart. Importköttet vacuumpackas i plast och möras under transporten till kund. Tomaterna mognar i lastbilen från södra Europa. Klart det blir skillnad menar han.

– På Gotland har vi en oerhört stark mattradion. Nu på hösten är det rotfrukter och tryffel i alla sina former, på våren kommer ramslöken och sparrisen, under sommaren har vi jordgubbarna och sensommarens hallon. Varje årstid har sitt, det gäller bara att fånga det.

Kan andra regioner och kommuner ha lokala råvaror i offentlig måltid?

– Absolut. Det är bara en fråga om viljan. Alla har sina specialiteter och förutsättningar. Skulle någon sakna något får man sträcka sig någon mil över gränsen. Det ger så mycket mer för elever och äldre, personalen i köken och pedagogerna i skolan. Då blir det andra smaker, mat och geografi på schemat, konstaterar Joakim.

Kan bli inspirationskälla till andra regioner

Han ser även att intresset för matkulturen och stoltheten smittat av sig till beslutsfattarna. Gotlandsveckan är tillbaka och kan säkert bli en inspirationskälla för andra regioner i landet, en verklig tillämpning av Livsmedelsstrategin. Veckan kan också växa och omfatta en större del av skolåret.