Breviksgården satsar på turism

Allt fler hemesterfirare har upptäckt att Sverige är stort – med många intressanta och spännande platser att besöka. Det har inte minst Maria och Sture Svensson, Breviksgården, strax utanför Vilhelmina, märkt av.

Deras gård ligger efter vägen som leder till en rad orter som Borgafjäll, Klimpfjäll, Kittelfjäll och Saxnäs. I samband med Coronapandemin, då många letade sig ut i naturen, fick även Breviksgården ett uppsving med besökare som ville handla i deras gårdsbutik, eller stanna till i caféet.
– Men vi märkte faktiskt redan innan pandemin en ökning av hemestrandet. Jag tror att folk från hela Sverige håller på att upptäcka sitt eget land, och det är ju positivt, säger Maria Svensson.

Bygger ut café
Detta har gjort att paret Svensson nu bygger ut sitt café där de serverar hembakt fika, rödingklämmor, hjortronpajer med mera. Caféet, som är öppet på sommaren, går från 20 sittplatser till 50. Året runt erbjuder Breviksgården en hel del olika lokala produkter i sin gårdsbutik med självbetjäning.

Förädlar fisk
År 2015 stod en ny lokal för livsmedelsförädling klar på gården. Tidigare hade Svenssons egen fiskodling, men numera förädlar de enbart fisk som de köper in från bygden. Efter att den nya lokalen var uppförd utökade de sortimentet i gårdsbutiken som nu omfattar även tunnbröd, hjortronsylt, surdegsbröd, Vilhelminakola, honung, bivax, med mera. Paret har även biodling och några får och hönor.


– Vi säljer inte lammköttet, men däremot skinnen från våra Gotlandsfår, och en del garn, berättar Maria Svensson. De kommer båda från företagarfamiljer, och menar att det roliga i jobbet är att träffa alla kunder. Dessutom att få utveckla verksamheten.
– Vi gillar att sätta igång nya projekt! avslutar Maria.