”Det är omöjligt att hålla koll på 862 regler”
2024-09-30
Ökad förståelse för varandra och förenklad tillämpning av regler stod på agendan när lantbrukare och personal från länsstyrelsen i Västra Götaland samlades för regelsafari på Jonagården utanför Herrljunga.
Under fredagen 13 september samlades cirka 50 deltagare, i form av personal och förtroendevalda från LRF samt personal från länsstyrelsen i Västra Götaland, för att delta på en regelsafari på Jonagården i Ljung utanför Herrljunga.
Dagen, som anordnades gemensamt av LRF och länsstyrelsen i Västra Götaland, hade syftet att öka förståelsen för respektive part och de utmaningar de möter i sin vardag. Fokus låg framför allt på den stora mängd regler lantbruksföretagare behöver förhålla sig till på daglig basis och hur länsstyrelsens personal hanterar det i sitt uppdrag.
862 regler
Själva regelsafarin genomfördes med hjälp av förtroendevalda och personal från LRF som, på olika stationer utspridda på lämpliga platser på gården, diskuterade ämnesspecifika regler med länsstyrelsens personal gruppvis. Bland annat gällande bete, vattenhantering, smittskydd och gödselhantering.
För mjölkbonden Jörgen Svensson, som bedriver verksamheten på Jonagården där safarin ägde rum, kan antalet regler han behöver förhålla sig till summeras till hela 862 stycken. Samtidigt som han uttrycker en frustration över utgångsläget är han även tacksam för länsstyrelsens engagemang i att försöka skapa bättre förutsättningar för lantbrukarna.
- Även om det kan få väldigt stora konsekvenser om man inte har koll på dokumentation är det samtidigt helt omöjligt att hålla koll på 862 regler. Man får såklart ha koll på det allra viktigaste, försöka hantera resten med sunt förnuft och ta in hjälp om man har möjlighet. Det finns ju helt klart förbättringspotential på området och därför tycker jag det väldigt kul att det finns ett så pass stort intresse från länsstyrelsen att diskutera detta. Det visar ju på en vilja att åstadkomma positiv förändring, säger Jörgen.
Fokus på regel-tillämpning
Med på regelsafarin var utöver lantbrukare och myndighetspersonal även LRF Västra Götalands regionordförande, Sofia Karlsson, och länsstyrelsens landsbygdsdirektör, Ingrid Guldbrand. Sofia Karlsson är nöjd utfallet av dagen som innehåll många bra diskussioner och god stämning.
- Även om det såklart är en viktig del av yrket vill ju de flesta lantbrukare inte spendera lejonparten av sin tid med fylla i papper. Bönder vill i regel fokusera på djur, växter och livsmedelsproduktion. Därför är det väldigt tacksamt att ses så här på fältet för att öka förståelsen sinsemellan och diskutera hur vi gemensamt kan förbättra förutsättningarna. För även om det i vissa fall, enligt oss, skulle vara önskvärt att ändra och ta bort regler handlar det lika mycket om hur man tillämpar de regler som finns. Där tror jag en viktig pusselbit är att förstå vidden av alla regler man som lantbrukare förväntas ha koll på och utifrån diskussionerna som varit under dagen känns det som att vi lyckats med det, säger Sofia Karlsson.
Ingrid Guldbrand instämmer med Sofia Karlsson och påpekar vikten av att lärdomarna från safarin också omsätts i praktiken.
- Precis som Sofia säger handlar det mycket om hur man tillämpar reglerna och hur man bäst använder det handlingsutrymmet som finns. Sen tror jag också att dagen varit ett bra sätt att slå hål på myter och fördomar. Ibland känns som att det kanske finns en rädsla att kontakta länsstyrelsen för att be om råd eller hjälp och så ska det inte vara. Vi vill gärna bli kontaktade och ha en rådgivande roll. Jag tror det är viktigt att komma ihåg att vi i slutändan jobbar för samma sak. Vi vill alla ha ett livskraftigt lantbruk. Det tycker jag också blivit tydligt under dagen och den dialog som förts. Sen är det såklart viktigt att dialogen mynnar ut i något också, därför kommer vi ha en uppföljning inom det närmsta för att se till att lärdomarna omsätts i praktiken, säger Ingrid Guldbrand.
Har du frågor eller funderingar om regler?
Har man som lantbrukare frågor eller funderingar om regler, dokumentation och dylikt kan man kontakta länsstyrelsen i Västra Götaland på telefonnummer 010-2244000 eller genom att mejla vastragotaland@lansstyrelsen.se Vill man slippa eventuell telefonkö kan man mejla och be att bli uppringd.