Emelie från Yttertavle är Årets ungdomsstipendiat

Äggproducenten Emelie Löfgren tillsammans med Frida Dahlberg, ordförande LRF Ungdomen Västerbotten.
Emelie Löfgren, äggproducent och Frida Dahlberg, ordförande LRF Ungdomen Västerbotten.

Äggproducenten Emelie Löfgren, 34, Yttertavle är Årets ungdomsstipendiat i Västerbotten. Utmärkelsen och stipendiet på 5 000 kronor delas varje år ut av LRF Ungdomen Västerbotten.

Vi besöker Emelie Löfgren, 34 år, en solig eftermiddagen den 24 mars. Hon vinkar från dörren och vi möts av hennes hundvalp när vi går in i gårdscaféet. Emelie ombesörjer en kund som är där för att handla både bröd och ägg.

– Vi bakar allt fikabröd själv i caféet och har bra med kunder, framför allt i äggboden. Men ibland är det svårt att hinna med överallt, skrattar Emelie.
–  Vi har haft gårdscaféet sedan 2021 och äggboden betydligt längre. Men efterfrågan ökar och vi har idag en bred produktkategori med allt från renkött till ägg. Det är roligt att det är så uppskattat.

Västerbottens största hönseri
Emelie har jobbat på gården i Yttertavle sedan 2007 men tog över verksamheten 2018 efter sina föräldrar och arrenderar nu gården av dem. Förutom gårdscaféet driver Emelie Västerbottens största hönseri i lokalen intill. Totalt har hon 51 000 höns, och är en av få äggproducenter i Västerbotten.
– Cirka 90% förpackas hos Norrlandsägg som Yttertavle Ägg, resten säljer vi själva som Tavlegårdens Ägg till bland annat några restauranger i Umeå, säger Emelie. 

Emelie har två anställda som arbetar hos henne, och hon berättar att det är ett flexibelt gäng.
– Totalt är vi tre stycken och vi klarar oss bra på det. Det är jag, Magdalena och Markus. De jobbar varannan helg och jag själv är mest i caféet på helgerna. Det dagliga arbetet med hönorna tar ca 8h, så ska man ha tid med allt det andra måste man ändå vara ett par stycken. Det går åt en del tid i hönshuset, och det är mycket städning. Höns är dammiga, det är väl det sämsta med dem, skrattar Emelie.

Men hon berättar att det ibland kan köra ihop sig, och då är det bra att ha föräldrarna nära till hands.
–  Pappa är som en liten hustomte, han håller sig lika sysselsatt nu som innan han blev pensionär. Under pandemin var de ett stort stöd, då hade jag tre anställda och alla blev sjuka i Covid samma dag. Då var det fint att de kunde rycka in. Men det klart, det är ju också som en livsstil, man lägger ner mycket egen tid i verksamheten. Min sambo arbetade tidigare i packeriet hos oss, så han hade en bra förståelse för vad det skulle innebära när jag tog över och han ger bra stöttning när det behövs.

Frida Dahlberg och Emelie Löfgren
Emelie Löfgren får en värdecheck på 5 000 kronor.

Vikten av att ha ett bra och lugnt klimat i flocken
Frida Dahlberg, ordförande för LRF Ungdomen i Västerbotten, ställer frågor och är intresserad av verksamheten. Emelie förklarar om vikten av att ha ett bra och lugnt klimat i flocken så att alla trivs, och berättar att hennes hönor är av sorten bovans som är en värphybrid, och att de värper ca 6 ägg i veckan. Varje höna är i produktion mellan 90 till 100 veckor, så flocken byts succesivt ut.

–  Vi har möjlighet att styra belysningen inne i stallet så att dom vaknar vid 1-2 på natten och lägger sig vid 16-17 på eftermiddagen. På så sätt kan vi i personalen jobba på dagtid, annars hade det blivit nattarbete för jämnan. Så vi släcker lampan när arbetsdagen är slut, i princip säger Emelie.

– Men det klart, ibland händer det ju något och då måste man upp på natten ändå. Vi har ett larm på telefonen som går igång om något stannar av eller går sönder. Då måste man skynda sig hit! Det är jätteviktigt att mat och vatten alltid är tillgängligt, inte bara för djurens hälsa utan även för vår ekonomi. 1 dygn utan vatten sänker äggproduktionen med 10% för resten av hönans liv.

Emelie Löfgren och Frida Dahlberg
Frida Dahlberg, ordförande LRF Ungdomen Västerbotten (till höger) ställer frågor till årets ungdomsstipenidat Emelie Löfgren (till vänster).

Framtidsdrömmen är att renovera det äldre stallet
Emelie berättar om drömmarna för framtiden och hoppas på att nästa stora investering blir att totalrenovera det äldre stallet. – Det handlar om vår arbetsmiljö och ergonomi, och såklart för att förbättra djurhållningen och miljön för hönsen. Den dagen blir det att byta ventilationen, inredning och ny belysning, säger Emelie.

Vad gör ni med gödslet? frågar Frida.
– Vi säljer allting till te.x Forslunda och några grönsaksbönder. Vi har sett en klart högre efterfrågan nu när priset på konstgödsel gick upp, det är många som har hört av sig. Trots att vi säljer allt som vi producerar så kommer vi inte kunna leverera till alla som vill köpa av oss som det ser ut nu.

När vi lämnat stallet och går tillbaka mot bilen pekar Emelie på en ny industribyggnad som är under uppbyggnad. Hon pekar och säger att hon inte riktig vet vad det ska bli där ännu, men att det alltid behövs plats till saker. Hon pekar sedan på ett annat hus intill och berättar att hon brukar anordna gårdsloppis där på hösten.
– Man får hyra sig ett bord och så håller vi till där inne, det brukar vara populärt. Är det bra väder så kommer många, i höstas hade vi en gårdshelg och då kom 800-900 besökare hit, vilket var jätteroligt.

Vi vinkar av Emelie och önskar henne ett stort lycka till med sin fortsatta verksamhet.

LRF Ungdomen Västerbottens motivering
Emelie Löfgren tar emot LRF Ungdomen i Västerbottens årliga ungdomsstipendium om 5000 kr med följande motivering: ”Att ta över ett lantbruksföretag är en mångmiljonsatsning som kräver stort mod, drivkraft och målmedvetenhet. Emelie har visat på alla tre sedan hon tog över föräldrarnas äggproduktion för fyra år sedan och har sedan dess utvecklat verksamheten med bland annat gårdsbutik och ett välbesökt café. Detta gör henne till en mycket värdig mottagare av årets ungdomsstipendium.”

Äggkartong
Emelie driver Västerbottens största hönseri.