En guldkantad mjölkfest

Guldmedaljörerna 2024 i Bernadottebiblioteket på kungliga slottet.
Guldmedaljörerna 2024 i Bernadottebiblioteket på kungliga slottet.

Årets guldmedaljutdelning på slottet blev en mjölkfest med extra allt. På morgonen den 15 april rullade en buss full med guldmedaljörer in på Stockholms slotts borggård. De skulle ta emot LRF Mjölks guldmedalj ur Kronprinsessan Victorias hand.

Att ceremonin hålls på slottet med kunglig närvaron ger medaljutdelningen en guldkant. Dagens konferencier var LRF Ungdomens tidigare ordförande Elisabeth Hidén, själv västgötsk mjölkbonde. LRFs förbundsordförande Palle Borgström samt landsbygdsminister Peter Kullgren var också på plats. 

Kronprinsessan Victoria på Guldmedaljutdelningen 2024
Kronprinsessan Victoria gör entré vid Guldmedaljsutdelningen 2024.
Guldmedaljer 2024
Kronprinsessan Victoria Guldmedaljen 2024
Kronprinsessan Victoria delade ut årets guldmedaljer.

Kronprinsessans tal till guldmedaljörerna

Kronprinsessan inledde ceremonin med ett välkomsttal till guldmedaljörerna. Hon hälsade varmt välkommen till kungliga slottet och Bernadottebiblioteket och berättade att böckerna längs väggarna har tillhört hennes förfäder och deras gemåler ända sedan Karl XIV Johans tid.

– Min farfars far har också en boksamling här och det var även han som delade ut de första guldmedaljerna till Sveriges mjölkbönder, redan 1958. Och ända sedan dess har medaljerna delats ut av representanter för kungahuset, och det är en tradition som vi är väldigt glada att kunna upprätthålla. I år är det jag som fått äran att dela ut dessa guldmedaljer och precis som på min farfars fars tid så gäller det att ha levererat prickfri mjölk under minst 23 år. Ärade medaljörer, ni är lika viktiga för Sverige som era föregångare på 50-talet. Då som nu främjar ni hög livsmedelskvalitet, det gör ni genom att ständigt utveckla era kunskaper tekniker och jordbruksmetoder, sa kronprinsessan.

Kronprinsessan talade om hur viktig mjölkproduktionen är för livsmedelsberedskapen, både som näringskälla och självförsörjning och oberoende i händelse av kriser. 

– Ni har betydelsefulla och enormt viktiga uppgifter som verkligen förtjänar alls vår uppmärksamhet och som jag önskar att allt fler förstod det hårda arbetet som ligger bakom. Att vara mjölkbonde är inte bara ett yrke, det är en livsstil och ett kall. Tack för det hängivna arbete som ni gör och för era fantastiskt insatser för Sverige. Jag är både glad och stolt över att få gratulera mottagarna av LRF Mjölks guldmedalj och årets mjölkbonde 2024. Och med dessa utmärkelser hoppas jag att ni känner hur uppskattat ert arbete verkligen är, avslutade kronprinsessan.

På hovets hemsida finns Kronprinsessan Victorias tal i sin helhet. 

Palle Borgström håller sitt tal under Guldmedaljsutdelningen 2024.
Palle Borgström håller sitt tal till guldmedaljörerna.

Palle Borgströms tal

Näst på tur var LRFs förbundsordförande Palle Borgström. Han inledde med orden:

– Jag är själv mjölkbonde och vet precis vilket arbete som ligger bakom att leverera mjölk av högsta kvalitet i 23 år.

Han talade om hur mjölkföretagare är motorn på landsbygden och gör gott för kringliggande verksamheter.

– Vi behöver fler mjölkproducenter i alla delar av landet och vi behöver bättre förutsättningar och mindre administration och regleringar. Just nu är regeringen i slutfasen med arbetet med en livsmedelsstrategi 2.0, och vi förväntar oss att den ska göra skillnad på gårdarna, det behövs. 

Palle Borgström rörde även vid de utmaningar som bönder står inför i fråga om klimatförändringarna:

 

– Fler i samhället måste få kännedom om det kretslopp som vi arbetar med på gårdarna. Att vi som mjölkproducenter låter våra kor ta fram mjölk och kött med hjälp av gräs som växer, av solen och regnet. Korna skapar mat där vi människor inte kan, sa han.

Guldmedaljörerna Iréne & Bernt Wikström, Lövånger
Guldmedaljörerna Iréne & Bernt Wikström, Lövånger.
Guldmedaljörer 2024
Årets yngsta guldmedaljörer, Johanna och Carl Harry Tell.
Årets Mjölkbonde Gun, Sven och Oscar Karlsson från Vessigebro
Årets Mjölkbonde Gun, Sven och Oscar Karlsson från Vessigebro.
Seth Pettersson, Tärnsjö Guldmedaljen 2024
Seth Pettersson, Tärnsjö, tar emot Guldmedaljen ur Kronprinsessan Victorias hand.

Medaljutdelningen

Därefter var det dags för samtliga gulmedaljörer att resa sig upp för att gå fram och ta emot sina medaljer. Kronprinsessan tog sig tid att byta några ord med alla pristagare, något som Palle Borgström tackade henne för i sitt avslutningstal.

– Det skänker ett varmt minne att ta med sig hem, sa han.

Kronprinsessan delade också ut priset Årets Mjölkbonde 2024 till Gun, Sven och Oscar Karlsson från Vessigebro.

Efter utdelningen framförde hovsångerskan Ann Hallenberg och hovorganist Mary Ljungquist Hén musikstycket Den gröna hagen.

Landsbygdsminister Peter Kullgren Guldmedaljen 2024
Landsbygdsminister Peter Kullgren håller sitt tal.

Landsbygdsminister Peter Kullgrens tal

Landsbygdsminister Peter Kullgren tog plats i talarstolen och talade om kon ur ett snarast existentiellt perspektiv. Han slog bestämt fast att Sverige inte klarar sig utan kor, som han kallar mirakelmaskiner. 

– Om inte kor fanns – då skulle vara var tvungna att uppfinna dem! De är som tagna ur framtiden, och därför ska vi också ta med dem när vi träder in i framtiden.

Peter Kullgren fortsatte med att hylla alla mjölkbönder:

– Bakom varenda glas mjölk finns bönder som med möda, kärlek och omsorg ger oss denna näringsrika dryck. Deras passion för sina djur och sitt skrå är grundstenen i mjölkproduktionen. Vi är skyldiga dem stor tacksamhet.

Han lyfte fram mjölkens viktiga roll i samhället och som en självklar följeslagare genom livet. Så självklar att vi ofta helt glömmer bort den. Talet avslutade han med att rikta sitt och regeringens stora tack till guldmedaljörerna. 

– Ni har verkligen förtjänat era guldmedaljer. Ni är en tillgång för vårt land – och en stolthet för hela er yrkeskår. 

Här finns Peter Kullgrens tal i sin helhet.

Gruppfoto Guldmedaljen 2024
Fotografen Jann Lipka arrangerar årets gruppfoto.
Jann Lipka fotograf Guldmedaljen 2024
Fotografering på hög höjd.
Ann Hallenberg hovsångerska Guldmedaljen 2024
Ann Hallenberg, hovsångerska.

Avslutningsvis

Ceremonin avslutades med musikstycket Gratulation av Wilhelm Peterson-Berger, framfört av Ann Hallenberg och Mary Ljungquist Hén. Den obligatoriska gruppbilden på alla medaljörer blev en uppsluppen tilldragelse. Jann Lipka, som är LRF Mjölks egen hovfotograf, med många guldmedaljfotograferingar bakom sig, klättrade upp på en hög stege och regisserade.

– Såja, nu får ni stå som fotomodeller – ena benet fram och en avslappnad pose. 

Efter fotograferingen följde lunch på restaurang Soliden på Skansen och därefter guidad visning på slottet. Till kvällen blev det en festsupé signerad Årets kock 2012.

Fakta om Guldmedaljörerna 2024

Största gården
Carl Harry och Johanna Tell, Skaraborg, 200 kor 

Minsta gården
Roger Nilsson & Ann-Britt Karlsson, Norrbotten, 14 kor

Äldsta bönderna
Ingvor & Åke Nilsson, Uppsala, 79 & 81 år, 180 kor

Yngsta bönderna
Carl Harry och Johanna Tell, Skaraborg, 46 & 44 år

Robotmjölkning – 9 gårdar

Ekologisk produktion – 1 gård

Fler bilder från guldmedaljceremonin på Svensk Damtidning här.