En sak är säker, alla vill klappa lamm

”När vi vann tävlingen att komma på gårdsbesök till Norrby gård ställde eleverna sig upp och tjöt av glädje! Vi firade med marsipantårta och har sedan dess längtat efter att få komma till gården.” Det berättar Åsa Greberg, som är lärare för en särskoleklass på Ormkärrskolan i Västerås, och som häromveckan besökte Norrby gård utanför Kungsör tillsammans med en blandad grupp elever och kollegor.

Det var under Bonden i skolan-veckan i höstas som LRF Mälardalen lottade ut två gårdsbesök till deltagande klasser. Ett besök var till Birgitta Ulväng i Örsundsbro som klass 4 från Högåsskolan i Knivsta vann, och det andra var till Tomas Olsson i Kungsör. Barnen fick träffa lamm och en vallhund, se när hunden samlade ihop en fårflock, åka traktor och vagn och titta på kor och kalvar. Det bjöds också på hamburgare och bullar.

- Jag tyckte att det var en fantastisk dag och den upplevelsen delar jag med mina kollegor. Jag uppskattade mycket att besöket inte var så styrt, det fanns gott om tid att bara vara med djuren, klappa och titta på dem och den vackra naturen. Vi lärare såg hur lugna alla elever var den här dagen, att de bara njöt av få vara där, berättar Åsa Greberg.

Eleverna berättar att det var ett roligt besök:

Det var kul att träffa hästen, busa med katten, åka traktor och vagn och att äta hamburgare och bullar. Det var roligt och fint att se fåren springa när hunden samlade ihop dem. Korna var lite läskiga, var några av vittnesmålen.

Det var många som tog chansen att klappa vallhunden Lloyd och den lilla valpen Ella och inte mindre än tre elever berättade efter besöket att de var rädda för hundar förut, men inte nu längre.

Tomas Olsson tycker också att det var ett lyckat besök:

- Det var fantastiskt trevligt och givande, en bra mix av frågvisa elever och lärare skapar så mycket bra diskussioner.

- Sådana här besök är så viktiga. Elever och lärare verkligen suger in kunskap på ett sätt som bara kan göras på gård!

Tomas är van vid att ta emot besök på gården av elever och studenter, restaurangfolk, politiker och andra.

Varför tar du emot besök av skolklasser och andra?
-  För att det finns så många som har en förvriden syn på hur svensk livsmedelproduktion går till. För oss är det inget konstigt, allt är naturligt och det måste förmedlas och det görs bäst med ett besök i verkligheten!

Vad brukar vara mest uppskattat bland barnen?
- Att komma nära djuren, det är unikt för många.

Hur skiljer sig ett gårdsbesök med barn från ett med vuxna?
-
Ibland inte så mycket, men barnen vågar ställa alla frågor, vuxna tänker ofta, men är försiktigare med frågor. Men en sak är säker, alla vill klappa lamm!