Göte Windelås i Lycksele brinner för hästavel

I Lappland, i byn Gäddträsk, Lycksele, pågår avelsarbete med främst kallblodstravare. Här driver Göte Windelås en seminstation med egna hingstar – Stall Dubbel-W. "Avel är något jag brinner för", berättar Göte Windelås.

Nej, visst är det så att de flesta hästuppfödare finns längre ned i landet. Men vi har ändå ett antal uppfödare i norr, både vad gäller travhästar och ridhästar. Göte Windelås har sysslat med travsport i många år.
– Jag har gjort allt man kan på en travbana, utom att vara veterinär.

Både trav- och ridhästar
Sedan 2011 har han satsat på avel, och under några år skedde detta via naturlig betäckning. Men sedan 2014 är hans gård en seminstation, och både en avsändar- och en mottagarstation. Det betyder att hans egna hingstars sperma kan skickas iväg till andra stationer, liksom han tar emot från andra hingstar. Hit kommer mellan 25 och 45 ston varje säsong (från maj till mitten av augusti) för att betäckas. De flesta är travhästar, men ungefär en tredjedel är ridhästar.


Stålvinna med årets stoföl efter Stall Dubbel-W:s hingst Wessel Odin.

Brinner för avel
Göte Windelås har stationen som en sidoverksamhet, och har även egen uppfödning av både kall- och varmblod.
– Det är inget man gör för att bli rik, utan för att det här är det roligaste man kan hålla på med. Det är mycket jobb, eftersom jag är ensam, men jag brinner för det här med avel. För de där stunderna när man får årets första föl, när kunderna strömmar till och när deras ston blir dräktiga, berättar han.
Han har gått kurs för att bli seminassistent, men det krävs även en veterinär på plats vid betäckningarna. Det är bara veterinären som får göra ultraljud för att fastställa om stoet är brunstigt. Göte Windelås har tur att kunna engagera en veterinär från orten, Tove Johansson, när det annars råder brist på veterinärer på många håll.

Meriterade hingstar
Det nordliga läget innebär en kortare betessäsong, och att man är mer hänvisad till hö eller hösilage. Kallblodstravarna klarar dock det kyliga klimatet bättre än andra raser, och Göte har några riktigt fina hingstar. Mörtvedt Jerkeld, som är norskfödd, vunnit norskt derby, och som tävlade i eliten 2005-2012.
– Han är snudd på topp tio genom tiderna av duktiga kallblod, berättar Göte Windelås.
Sedan har han även Dotterud Teddy, som är tänkt för nästa avelssäsong, och också varit med länge.
– Han är pappa till Gorm, som vann på V75 nyligen, berättar Göte. På gården finns även Wessel Odin, där avkommorna snart ska komma ut på tävlingsbanan.


Göte med det egna stoet Troll Doris och årets föl Wild Gave,
efter egna hingsten Mörtvedt Jerkeld.

Framtidstro
Göte Windelås hade tävlingslicens fram till 2018, men med småbarn räcker inte tiden till för allt, så aveln är det han satsar på nu.
– Jag tar ett år i sänder och fortsätter så länge jag orkar och tycker är roligt. Sedan får vi se hur det utvecklar sig nu när priserna på allt går upp, och folk har mindre pengar att röra sig med. Men än så länge har jag inte märkt av något i min verksamhet, berättar Göte Windelås, som tror på framtiden:
– Jag är helt övertygad om att vi fyller en viktig funktion lokalt och regionalt för de som vill föda upp hästar. Vi finns även i branschens medvetande för varje höst och vinter kommer nya förfrågningar om att stalla upp nya avelshingstar, främst från trav men ibland även ridhingstar, avslutar han.