Hallå där Fredrik Uldall-Jörgensen, ordförande i Burlövs kommungrupp
2024-09-27

Vi ringde upp Fredrik Uldall-Jörgensen, ordförande i Burlövs kommungrupp, för att få en inblick i vad som händer i Sveriges näst minsta kommun och Skånes allra minsta till ytan. Han berättar om utmaningarna som kommer med begränsad åkermark och en växande stadsutveckling, samt hur hans dubbla roller som lantbrukare och politiker påverkar framtiden för kommunen.
Vad är på gång hos er i Burlöv?
- Vi är inte mer än två aktiva i kommungruppen men vill gärna blir fler. Jag är engagerad och vi har precis fått igenom en översiktsplan som vi är nöjda med. Jag sitter även som ordförande i fullmäktige, så vi har inte behövt yttra oss så mycket. Det är en klar fördel att vara politiskt engagerad i kommunen och samtidigt ha ett förtroendeuppdrag inom LRF. Det tråkiga är i vår kommun är att det finns inte så mycket åkermark kvar. Jag sköter ungefär 10 procent av ytan i kommunen, både arrenderad och egen mark.
Är det en utmaning att vara kommungruppsordförande i en mindre kommun?
- Ja det skulle jag vilja påstå. Burlöv är Sveriges näst minsta kommun till ytan, och är minst till ytan i hela Skåne av våra 33 kommuner. Med den nya LRF-organisationen kommer små avdelningar att få det svårare, men det gäller att hitta lösningar på det också. Vi är i huvudsak bara två aktiva bönder i kommunen och vi har ingen egen avdelning, utan vi ingår i Staffanstorps avdelning. Frågetecknen är stora inför framtiden och jag hoppas att man tar hänsyn till de utmaningar som kommer när de nya kommunavdelningarna ska bildas.
Hur är dialogen med politikerna?
- Jag träffar dem varje vecka eftersom jag själv är politiskt aktiv. Frågorna vi diskuterar är de ständiga frågorna kring utveckling, byggnationer och infrastruktur. Allt från vägar och elledningar ska gå igenom Burlöv, vilket är en utmaning även om kommungruppen har ett stort förtroende. Men nu har jag varit politiskt engagerad under många år så jag har ett väl uppbyggt kontaktnät, så det blir svårt att gå vidare utan att ha tagit del av våra synpunkter. Det är klart lättare att bli hörd om man redan har en fot in i politiken, det är ett tips till de förtroendevalda som funderar på hur dialogen kan bli bättre mellan kommungruppen och det politiska beslutsfattandet.