Låt alla elever få besöka lantbruk

Det är viktigt för barn och ungdomar att förstå var maten kommer ifrån för att också kunna förstå dess värde, det menar Josefin Lundberg, fårbonde och styrelseledamot i LRF Norrbottens regionstyrelse i en krönika.

Möten med barn och unga på gården är bland det roligaste som finns. Frågorna är oftast många och ibland kluriga, det är inte alltid jag lyckas svara på alla. Nyfikenheten visar på ett stort intresse och det ger mig hopp. Det är viktigt att förstå var maten kommer ifrån för att också kunna förstå dess värde.

Det borde vara obligatoriskt att varje elev, någon gång under sin skoltid, ska få besöka ett lantbruk. Lika viktigt som det är att i skolan få lära sig om demokrati och hur ett land styrs. Lika viktigt är det att få förståelse för hur mat produceras och få en insikt i de kretsloppen som bönderna jobbar med.

Josefin Lundberg driver Eufåria i Svensbyn utanför Piteå och tar emot flertalet skolklasser varje år.

Att förstå var maten kommer ifrån och förstå dess värde
På mina egna hemkunskapslektioner var det viktigaste ofta att räkna ut vad en portion mat kostade. Jag hoppas att det synsättet är historia, men är tyvärr tveksam. När mina barn kom hem med hemkunskapsläxa om olika märkningar på mat så saknades en av de viktigaste, ”Från Sverige-märket”. Så vi lade till det själva och hoppas att läraren kommer ihåg den till nästa gång.

Barnen är vår framtid. Om inte de får en chans att lära sig och bli nyfikna på hur ett modernt svenskt jordbruk drivs idag - hur kommer då vår framtid se ut? Jag minns med ett leende det barnbarn som följde med sin farfar på besök hos oss i fårstallet en vår. De hade turen att få vara med om en lamning. När det nyfödda lammet tagit sina första stapplande steg konstaterade barnbarnet –”Inte var det mycket kött på den där inte.” Hen hade förstått att lammet skulle bli mat.

Josefin Lundberg
Lantbrukare och ledamot i LRF Norrbottens regionstyrelse