Ny spannmålsanläggning på Vremslycke

Stor uppslutning när Kville LRF bjöd in till studiebesök hos Jan Linstens nya spannmålsanläggning på Vremslycke!

Gårdsplanen var full med både bilar och människor när Jan Linsten började berätta att verksamheten omfattar 200 hektar växtodling med både dikor och suggor.


Tydlig skyltning, A och O för ett lyckat
arrangemang! Foto: Per Carlsson.

Naturligtvis kom avräkningspriser och lönsamhet på tal.  
- Vi behöver ett fläskpris på 30 kronor och nötköttet måste upp till 60 kr, säger Jan tydligt.  Och Jan hyser stora förhoppningar om att de nivåerna kommer att nås inom snar framtid även om vi ännu inte riktigt är där.


Jan berättar om torken. Foto: Per Carlsson.

Spannmålsanläggningen rymmer i dagsläget ca 500 ton men upp till 1200 ton passerar under en säsong. Under skördeperioden köps spannmål in från närliggande mindre producenter. Rekordet hittills var 13 leverantörer. Fördelarna för bygden är uppenbara! Idéer om utvidgning finns redan.

Lantmännens Axel Magnusson Björk informerade om vad som händer i vår omvärld och hur det påverkar oss. Priset på spannmål drivs av både krig och torka. Rekordvärme i Indien och höstsäd i USA är i sämst tillstånd sedan 1989.

Axel tipsar om att vi borde odla mer raps, kalkylen ser bra ut!

Gödselpriserna har mattats av från toppnoteringarna. Kväve kommer nog att finnas tillräckligt för 2023, men det är osäkrare med fosfor och kalium.

Innan deltagarna började fika gjordes en liten gallup på gårdsplanen. Handuppräckning först för de som spådde att 2022 skulle bli det bästa ekonomiska odlingsåret i mannaminne och sedan för de som trodde det skulle bli det värsta. Inga händer upp i något av alternativen. Just nu är regnet/torkan den avgörande faktorn.

Ett lyckat arrangemang av Kville LRF. Det är precis så här vi håller bygden i gång!

Per Carlsson
Verksamhetsutvecklare 


Krister Karlsson från Kville LRF överlämnar ett träd
till värden Jan Linsten. Foto: Per Carlsson.