Nytt läromedel för ungdomar ska bidra till ett levande Västerbotten
2022-04-26
Nu öppnar MatValet på Exploratoriet Science Center i Skellefteå – ett läromedel och en utställning som riktar sig till Västerbottens högstadieungdomar. Ämnet är hållbar utveckling – med avstamp i maten vi äter.
– Vad vi lägger på tallriken påverkar miljö och klimat, landskapet runt omkring oss och vår försörjningstrygghet. Vi hoppas kunna inspirera eleverna att göra medvetna val, säger Sara Stengård, VD på Exploratoriet Science Center.
Lotta Folkesson, LRFs regionordförande, och Helene Hellmark Knutsson, landshövding, invigde utställningen genom att dela på en Västerbottensost. I bakgrunden Sara Stengård, Exploratoriet.
Invigdes den 26 april
Matvalet är dels en fysisk utställning med interaktiva övningar som är öppen för allmänheten, dels ett platsoberoende digitalt läromedel samt en digital bank med färdiga lektioner.
På tisdag den 26 april invigdes utställningen av Västerbottens landshövding Helene Hellmark Knutsson och Lantbrukarnas Riksförbunds (LRF) ordförande i Västerbotten, Lotta Folkesson.
Regina Berg, Ekogården i Kräkånger, i samtal med Roland Eriksson, Skellefteå kommuns näringslivsavdelning.
Hit var flertalet matproducenter inbjudna som mötte besökarna och berättade om sin verksamhet. En klass från Lejonströmsskolan i Skellefteå fick prova på utmaningarna i utställningen och det digitala läromedlet och fick liksom alla smaka av de lokala delikatesserna. .
– Intressant och gott, var omdömet från Alex Rönnblom och Isac Sandström, som testade på att scanna varor i affären för att se vad som är producerat i Sverige.
Kan jobba tematiskt
MatValets lektioner är kopplade till LGR22 (grundskolans läroplan) och uppdelade i ämnen som kemi, biologi, hem- och konsumentkunskap, samhällskunskap, geografi, svenska, engelska, matematik, slöjd och bild.
– Matvalet berör många ämnen i skolan och vår förhoppning är att man jobbar tematiskt i dessa frågor under en period ute i länets alla högstadieskolor, det skulle ge våra ungdomar förståelse och motivation till att göra medvetna val som gynnar Västerbotten, säger Sara Stengård.
Selma Akkila kollar in hörnan om biologisk mångfald.
Från matsvinn till yrkesval
MatValet, som till stora delar utgår från Agenda 2030, fokuserar på fyra områden:
- I köket på utställningen får ungdomarna reflektera kring vad som händer om alla slösar med mat, och hur man blir svinnsmart.
- Försörjningstrygghet. Var kommer maten ifrån, på vilket sätt är vi sårbara och vad kan vi själva göra för att det ska finnas mat på tallriken i både vardag och i kris?
- Miljö och klimat. I stationen landskapet lyfts ekosystem och biologisk mångfald. Vad händer när vi människor påverkar systemen? Spelar det någon roll hur maten produceras?
- Vem ska producera den hållbara maten? Här vill projektet skapa nyfikenhet för lantbruket utifrån den hållbarhetsmedvetna stadsbon, lantlivsdrömmaren och teknik- och maskinnörden.
Pär Hellström, Svedjan Ost, bjöd på smakprover under invigningen.
LRF med i satsningen
Bakom satsningen står Länsstyrelsen Västerbottens projekt Matkompassen – fler unga till branschen som skett i nära samarbete med LRF Västerbotten, Exploratoriet Science Center samt Universitets- och högskolerådets verksamhet Den globala skolan region Nord. Projektet har delfinansierats av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien och lokala företag inom branschen.
"Behövs ökad kunskap"
Stina Fernerud, Länsstyrelsen och projektledare, ser ett stort behov av ökad kunskap kring hur mat produceras men även konsumeras.
– De som ska konsumera morgondagens livsmedel och i ökande omfattning arbeta med produktionen av maten behöver få lära mer om vikten av hållbar produktion och konsumtion av mat. Vi är extra glada att vi i det här projektet samarbetat med Exploratoriet Science Center eftersom utvärderingar och uppföljningar visar att besök på Science centers inte bara ökar besökarens intresse för naturvetenskap och teknik, utan även förmår att påverka attityder och värderingar samt framtida val av yrkesinriktning.
Lotta Folkesson, Stina Fernerud och Helene Hellmark Knutsson.
Vill attrahera fler till branschen
Lotta Folkesson, LRF Västerbottens ordförande, betonar vikten av att locka fler unga till branschen.
– Även om lantbruket just nu befinner sig i en kostnadskris kommer vi att behöva arbetskraft och nya företagare. Vi behöver ju alla äta mat och någon ska producera den. Det oroliga världsläget har också medfört ökat fokus på beredskap i samhället, och dit hör livsmedelsförsörjningen som måste öka i Sverige, säger hon.
Klara Sillenstam i traktorsimulatorn med kompisarna Alice Kärnebro och Iris Eriksson Thorén.