Palle Borgström omvald som vice ordförande i Copa

LRFs ordförande Palle Borgström fick under fredagen den 23 september förtroendet att fortsätta som vice ordförande för Copa, bondeorganisationen i EU som företräder EU:s 22 miljoner lantbrukare.

Under slutet av förra veckan anordnades presidiemöten med Copa Cogeca, då förtroendevalda från medlemsorganisationer från de flesta av EU:s medlemsstater samlades för att diskutera bland annat direktivet för industriella utsläpp, Tjeckiens prioriteringar under ordförandeskapet i rådet och för att välja Copas nya presidency. Copa Cogeca har nämligen två presidencys som företräder vardera gren av organisationen, ett för lantbruksorganisationerna inom Copa och ett för lantbrukskooperativen inom Cogeca.

Till ordförande för Copa valdes Christiane Lambert från franska FNSEA, till en andra mandatperiod om två år. Som vice ordförande valdes Palle Borgström, Massimiliano Giansanti (Confagricultura, Italien), Pedro Gallardo (ASAJA, Spanien), Mladen Jakopovic (HPK, Kroatien), Tim Cullinan (IFA, Irland), Marius Micu (AAC, Rumänien).  

Under torsdagen den 22 beslutades även att mandatet för sittande presidency (ordförande och viceordföranden) i Cogeca förlängs med ytterligare ett år, med anledning av att större delen av föregående mandatperiod påverkats av restriktioner av flera slag. Förlängning av mandatperioder är inom Cogeca tillåtet enligt stadgarna, vid extraordinära tillfällen. Val till Cogecas presidency kommer därför i stället att anordnas under november 2023.

Om man vill läsa mer om Copa Cogeca och det nyvalda ordförandena kan man göra det här.