Rekordmånga på Gotlands skördefestival och många uppgav att de köper svenskt

UPPSALA  Jenny Alm Almtuna\nFOTO: ULF PALM \n

Den 3-4 september var Gotlands skördefestival tillbaka efter pandemiuppehållet. Skördefestivalen är Gotlands största matfestival. LRF Gotland är medarrangörer till den och LRF och LRF Ungdomen deltog med en monter. Omkring 120 andra utställare fanns också på plats.

Skördefestivalen slog i år besöksrekord med totalt 13 500 besökare och stämningen var på topp. Flest besökare, 9 500, var det under lördagen då vädret var gynnsamt,.

- Det märktes att det varit ett uppehåll på två år och att folk längtade tillbaka till Gotland Grönt Centrum, säger Anderas Nypelius, LRFs regionordförande på Gotland.

Klart populärast i LRFs monter var moroten och ballongutdelningen, men många goda samtal fördes också om LRF och om att köpa svenskt och närproducerat.

- Vi pratade med föräldrarna medan barnen fick ballonger och utifrån de diskussioner vi hade då borde försäljningen av svenska råvaror vara större. Minst 95 procent av föräldrarna sa att de köpte svenskt och helst gotländskt, vilket är fantastiskt, säger han.

Andreas Nypelius intog scenen båda dagarna för att tala om fraktens och godsets betydelse för landsbygden och för att hela det gotländska samhället ska fungera. Han talade specifikt om vad lantbrukets produkter spelar för roll och om att Gotlandstrafiken är en viktig del av Sveriges livsmedelsförsörjning. Fyra till fem procent av Sveriges primärproduktion sker på Gotland.