Riksbankschefen Stefan Ingves bekräftar LRFs varning om ökade matpriser

Riksbankens besked att höja styrräntan med 1 procent leder till att svenskt lantbruk får ytterligare ökade kostnader på 1,2 miljarder kronor. Beskedet kom samma dag som sista dagen för ansökningen av det historiska krispaketet på 1,6 miljarder för animalieproducenter och växthusföretagare. Därmed försvann i stort sett hela det historiska krispaketet i räntehöjningen i och med Riksbankens besked.

I Ekot varnade LRFs förbundsordförande Palle Borgström för att räntehöjningen kommer leda till ännu högre matpriser.

- Kostnaderna i svenskt lantbruk ökar och det enda sättet att ta ut det på är i form av högre matpriser på både vegetabilier och kött och mjölk. Om man inte har täckning för sina kostnader går företagen omkull.

Priserna på bränsle, el, gödsel och foder har rusat under det senaste året och ligger på 10,6 miljarder kronor på årsbasis, enligt LRFs nya siffror. Med Riksbankens besked ökar kostnaderna med ytterligare 1,2 miljarder.

Belåningen inom svenskt lantbruk är 200 miljarder och 60 procent av lånen ligger med rörlig ränta.

I gårdagens Aktuellt fick Riksbankschefen Stefan Ingves frågan om det finns en risk för stigande matpriser.

- Ja, i den meningen att räntebetalningarna går in i lite olika sätt i konsumentprisindex. Samtidigt är utgångsläget gott i svensk ekonomi. Vi behöver bromsa efterfrågan en del för att få ner inflationen igen.

Även grisbonden Petter Kjellerby, som har sin gård mellan Uppsala och Enköping, tror att priserna i butikerna kommer att öka.

- Kostnaderna ökar mycket mer än mina inkomster och vi har inte pengar att bjuda på ökade kostnader. Det går för sakta att höja priserna på marknaden. Jag är ändå glad att hålla på med matproduktion. Äta är väl det sista människorna slutar göra, säger Petter i SVT.

Lyssna, läs och titta på inslagen här

Ekot, Sveriges Radio: LRF larmar efter räntebeskedet – ännu högre matpriser

Expressen: Larmet: Ännu dyrare mat efter nya räntechocken

P4 Skaraborg, Sveriges Radio: Grisbonden Stellan om räntechocken "En riktig snyting"

SVT: Guide: Så påverkas du av nya räntehöjningen

Omni.se: Bönderna varnar: Höjningen av räntan gör maten dyrare  

Dagens Ps: Matpriser höjs ytterligare efter räntechocken  

Livsmedel i fokus: Riksbankens höjning av räntan: ”En riktig snyting”