Så samverkar LRF Södermanland om brandberedskap

Bönderna hjälper till vid skogsbrand
Det är viktigt att ha koll på brandrisker. Många bränder startar på grund av verksamhet i skog och mark eller av allmänhet.

Nyligen hölls ett möte för att säkra upp beredskap vid skogsbrand. I Södermanland har LRF under senare år varit sammankallande för ett nätverk med räddningstjänsten, Maskinringen, Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Mellanskog och nu är även Länsförsäkringar Sörmland med.

Det finns en brandplan antagen över hur kontakter ska fungera och vilka resurser och kompentenser som finns i gruppen som bidrag. I ett skarpt läge är det Räddningstjänsten som avropar hjälp. För att få struktur på insatser har Maskinringen en särskilt viktig funktion. Där finns listor med resurser som maskiner, gödseltunnor för vattenbegjutning, pumpar, personella resurser vid insats och eftersläckning. Att ta hjälp via Maskinringen underlättar även ersättningsfrågor som uppstår och som ska regleras i brandförsäkring. LRF kan bidra med lokala kontakter med god lokalkännedom om vägar, vattendrag och stöd till drabbad markägare.

Ansvarsfrågan är viktig och att de som ingår i arbetet är rätt försäkrade. Länsförsäkringar har en broschyr som tydliggör vad som gäller. Om man hjälper till ska man alltid anmäla sig till insatsledaren, och följa deras instruktioner. Idag finns god beredskap med vattenskopande flygplan och helikoptrar, det är en stor trygghet, men man ska samtidigt komma ihåg att det kan uppstå konkurrens om dessa om det är flera bränder samtidigt. En viktig insats är även brandflyget som Länsstyrelsen samordnar, där man utifrån brandrisk beställer bevakning 2-3 ggr/dygn under sommaren.

Räddningstjänsten berättade på mötet att man haft mycket stor hjälp av lantbrukare vid flera tillfällen, det är en viktig resurs. Maskinringen ser över sina listor och kompletterar efter behov.

Vad kan man som markägare göra för öka beredskapen och förebygga brand?

- Se över lokala möjligheter att komma åt vatten för att fylla tankar för brandbil/gödseltunnor är en konkret insats som kan betyda mycket. Det är även viktigt att ha koll på brandrisker, många bränder startar på grund av verksamhet i skog och mark eller av allmänhet, appen brandrisk ute är bra att ladda hem, säger Anna Åman, sakkunnig skog och vilt på LRF Öst.

Här kan du ladda ner appen.

Örjan Isgren från LRF Södermanlands regionstyrelse var med på mötet. 

-  Den här brandsamverkan är jätteviktig. Helikoptrarna och flygen är av stor betydelse att vi har tillgång till tidigt om det uppstår en brand. Mitt viktigaste medskick från mötet är att om man vill hjälpa till vid en brand kontaktar insatsledaren innan man åker ut med sina saker, så räddningstjänsten vet vilka som kommer och vad som finns, säger han.