Sjulnäskullen gård årets nötköttsföretag i Norrbotten

Sjulnäskullen gård, Sjulnäs, har av LRF Norrbotten utsetts till Årets nötköttsföretag 2022. Gården drivs av 31-årige Simon Asker, som nu bygger ut för fler dikor.

Han har sedan tidigare ett 50-tal dikor av rasen Simmental och Hereford. Dessutom har Simon haft hand om kvigkalvar från en närbelägen mjölkgård, som sedan återgått till mjölkbonden innan kalvning.
Men från och med i höst kommer Simon Asker att helhjärtat satsa på att bygga upp sin egen besättning, och väljer att fokusera på rasen Simmental.
– Vi har åkermarksbete här och till det passar den här rasen bra. Hereford passar bättre på magrare beten, berättar Simon Asker.

Fördubblar besättningen
Han bygger ut en stor ligghall för dikor, och går från 50 platser till 100, vilket ska vara klart i mars 2023. Simon Asker ser fram emot att få utveckla sin egen besättning, och att delvis byta inriktning.
– Det är roligt med betesdrift, där kalvarna går med korna och diar tills de blir sex månader. Vi ger korna enbart grovfoder och mineraler, berättar Simon Asker. När tjurkalvarna blivit ett halvår säljs de vidare."Omväxlande jobb"
Simon Asker har vuxit upp på det jordbruk han nu tagit över för tre år sedan, men innan dess har han hunnit prova på att ha egen firma som snickare och arbeta söderöver på en bondgård.
– Att driva lantbruk är kul och omväxlande, man får lägga upp strategin själv. Nu hoppas jag bara att vi någon gång ska få betalt efter vad produkterna är värda, säger Simon Asker.
Självfallet märker gården av de extrema kostnadsökningarna på insatsvaror, men förhoppningen är att konsumenterna i slutänden ska vara beredda att betala för kvalitetskött som producerats på ett hållbart sätt. I dagsläget har företaget utrymme för tre heltidstjänster.
Sjulnäskullen gård odlar på cirka 230 hektar, och är självförsörjande på foder. Förutom vall odlar man även rörflen, som används till strö, och korn. Företaget säljer även en hel del hästfoder.

Nomineras till riksutmärkelse
Utmärkelsen Årets nötsköttsföretag I Norrbotten innebär samtidigt en nominering till utmärkelsen på riksnivå. Den delas ut av LRF Kött i samråd med Sveriges Nötköttsproducenter i november. Årets tema är omsorgen av kalvarna.

LRF Norrbotten menar att Sjulnäskullen gård är en utmärkt kandidat, då kalvarna får en god start i livet där. Förutom att kalvarna går på bete fram till september kommer de nu att få än finare inomhusutrymmen. Dikorna hålls på djupströbädd av rörflen, med kalvnings- och behandlingsboxar.