Ta skogen till skolan

Nu börjar naturen tina fram i vårsolen och det är en perfekt tid för skolklasser att bege sig ut i den friska luften och lära sig mer om skogen. Verksamheten Skogen i Skolan och intresseföreningen Skoglig Samverkan erbjuder skolor och skolklasser i hela Norrbotten givande och spännande skogslektioner.

Ewa-Marie Zetterkvist är Skogen i Skolans regionsamordnare i Norrbotten, verksamhetsledare i intresseföreningen Skoglig samverkan samt arbetar som lärare på Luleå gymnasieskola. Skolor runt hela Norrbotten kan ta kontakt med Eva-Marie som sedan besöker skolorna och utbildar barn och unga samt lärare och lärarstudenter inom skog med hjälp av material för utomhuslektioner.

Ewa-Marie Zetterkvist är Skogen i Skolans regionsamordnare i Norrbotten.

–  Varje ny skola som bokar ett besök får en skolskogsryggsäck full med material från Skogen i Skolan kopplat till läroplanen. Det är ett läromedel som finansieras från Baltiska Fonden. Vi håller i lektionerna nära skolan, ofta i kommunalt ägda skogar, i skolornas egna skogar eller på privatägd mark ute i byarna, berättar Eva-Marie.

Mer info om skolskogsryggsäcken hittar du här

Skogens betydelse för människan
Under en lektion samlas klassen ofta runt en eldstad och går igenom innehållet under skogslektionen. Lektionerna kan handla om Allemansrätten med tema eld, övernattning eller planering av ett skogsäventyr. Före eller efter besöket får lärarna med sig en länk till det digitala läromedlet Skogslektioner från Skogen i Skolan.

– Ett annat upplägg på lektion är att skolklassen får inventera skogsområdet och artbestämma i passet Skogens ekosystem. Efter det brukar eleverna få klura kring produkter från skogen och skogens betydelse för oss människor kombinerat med en lek, berättar Eva-Marie.

Ett upplägg på lektion är att artbestämma ett inventera ett skogsområde och artbestämma.

Riktar sig till barn i olika åldrar
Lektionerna är anpassade för barn i åk 4-6 och åk 7-9 med vissa undantag. Nu under våren besöker intresseföreningen Skoglig verksamhet olika högstadium i Luleå, Piteå, Haparanda och Pajala. Med betoning på studie- och yrkesvägledning berättar de om den fina gymnasieutbildning som finns på Kalix Naturbruksgymnasium.

I maj genomförs ett samarbete mellan Teknikens Hus och Skoglig Samverkan. Två skolklasser i årskurs 7 får då åka med på ett fältbesök ute i skogen för att sedan besöka Teknikens Hus och ta del av deras skolprogram om skogen. Hösten 2022 är tanken att två nya skolklasser ska få göra liknande skogsresor.

Läroböcker och uppslagsverk om skog och växter.

Eva-Maries bästa vår-tips
Skogliga lektioner genomförs hela året, men undervisningen anpassas efter årstid. Våren är helt klart populärast för skogsaktiviteter och Skogen i Skolan är just nu mitt i sin högsäsong. Eva-Marie bjuder därmed på sitt bästa vår-tips.

– Gå ut med eleverna eller med en grupp av barn och upplev vårens ankomst. Låt barnen märka ut en ruta på marken ute i skogen. Undersök vilka träd och andra arter som finns just där. Ta med er luppar samt kamera. Samla in de arter som inte går att artbestämma och ta med de tillbaka i klassrummet. Gå tillbaka till samma naturruta varje vecka för att se hur allt fullkomligen exploderar och växer, tipsar Eva-Marie.

Hon rekommenderar även att ta ett skogsbad med eleverna eller barngruppen. Då ska man sätta sig ner ute i skogen på en egen plats, helt stilla. Man får inte prata utan bara lyssna, se, lukta, känna och kanske smaka. En perfekt aktivitet för ett ökat välbefinnande.

Vill du veta mer om Skogen i skolan och Skoglig Samverkan?
Kontakta Eva-Marie Zetterkvist:
Mail: skogligsamverkanbd@gmail.com
Facebook: Skoglig samverkan
Hemsida: www.skogligsamverkan.se eller www.skogeniskolan.se