Tillståndsprövning får inte vara ett hinder
2023-06-05

Stora lantbruk, det vill säga med mer är 400 djurenheter, är tillståndspliktiga verksamheter. Detta innebär att länsstyrelsen prövar dessa, en process som växt i omfattning och som nu oftast är väldigt omfattande eftersom länsstyrelsen kräver in mycket uppgifter om verksamheten och dess miljöpåverkan.
För att nå målen i livsmedelsstrategin måste tillståndsprövning av djurhållning förenklas. De hinder som gör att många tvekar att utöka djurhållningen måste försvinna. Detta är en fråga som vi ständigt arbetar med. Regionalt har vi under flera år fört bra resonemang tillsammans med de som handlägger prövningarna på Länsstyrelsen Västra Götaland, Stig Carlsson och Robert Ernstsson.
Idag klarar länsstyrelsen tillståndsprövningen under 180 dagar vilket är väldigt positivt. Interna mål om till exempel maxtid från att ansökan kommer in tills dess att handläggning och eventuell begäran om komplettering inleds. Att främja och stödja i det inledande samrådet, som är en viktig del i tillståndsprocessen, är också något som man jobbar med vilket underlättar arbetet framåt.
Förenkla tillståndsprocessen
Vid vårt senaste möte förde vi fram att själva ansökan och miljökonsekvensbeskrivning (MKB) behöver förenklas. En MKB är en redogörelse för verksamhetens miljöpåverkan och i dagsläget ställs så stora krav på denna att få lantbrukare klarar av att göra den själv, utan behöver anlita en konsult. Vi tycker att en ansökan ska kunna göras av företagaren själv, digitala verktyg för detta behöver utvecklas.
Villkor i tillståndet ska avgränsas till det som faktiskt berörs av prövningen. Vi anser inte att gödselhanteringen i växtodlingen ska omfattas av prövningen. Endast djurhållningen på platsen ska prövas.
Vi pratade också om att ett tillstånd utifrån dess rättskraft behöver ses som en tillgång för företaget.
Sammantaget ett bra möte, diskussionerna och arbetet fortsätter, har du synpunkter och tankar kring ytterligare saker som vi borde ta upp inom ämnet, tveka inte att kontakta oss.
Gustav Bäckström
ledamot regionstyrelsen LRF Västra Götaland
070–217 01 85
Martina Philip
regionalt sakkunnig LRF Väst
076-110 05 96
Kajsa Edbom
regionalt sakkunnig LRF Väst
079–066 08 07