Tillväxten i skogen måste sättas i fokus
2023-12-21

Förra veckan presenterade Naturvårdsverket klimatstatistiken för 2022 och belyste särskilt att nettoupptaget i skog och mark minskat sett över tid och att detta kan vara ett problem för hur Sverige ska klara sitt åtagande enligt LULUCF.
Kolinbindningen har minskat i skogen på grund av att trädens tillväxt avtagit på grund av bland annat torka och skadeangrepp samtidigt som mycket avverkats till följd av barkborreangrepp och att det under en längre tid har varit högkonjunktur för skogsråvara.
”Även om kolinbindningen minskat, jämfört med för 10 till 20 år sen, så är skogen fortfarande en stabil kolsänka. Den svenska skogen binder in 86 % av de inhemska utsläppen av koldioxid. Räknar vi med träprodukter så binder skogen och dess produkter 104 % av de inhemska utsläppen”, säger Sofia Backéus expert på skogsskötsel och klimat på LRF Skogsägarna.
Landets skogsägare har många olika mål med sitt skogsbruk samtidigt som samhället har åtskilliga förväntningar på vad skogen kan ge till samhället. Samtidigt som skogen är viktig för ekonomi och sysselsättning, inte minst på landsbygden samt ger produkter och energi så står skogen för rekreationsvärden, biologisk mångfald, kolsänka mm. Det viktigt att förstå att skogsägaren måste göra många avvägningar i sitt skogsbruk utifrån sitt eget och samhällets mål. LRF verkar för att skapa bästa förutsättningar för de olika inriktningar skogsägarna gör för sitt skogsägande.
Sofia Backéus menar att begränsa avverkningen i Sverige är en kontraproduktiv lösning. Då kommer avverkningen att ske någon annanstans samt att det kommer bli svårare att ersätta fossila råvaror med förnybara från skogen.
Skogsstyrelsen har fått ett regeringsuppdrag om att ta fram ett mål för ett hållbar tillväxt i skogen. Detta är något som LRF har välkomnat då vi ser att tillväxtfrågor fått stå tillbaka under en längre tid. Detta misslyckas de med när rapporten presenterades i fredags. LRF hade förväntat oss att Skogsstyrelsen skulle föreslå konkreta tillväxthöjande åtgärder. Istället presenteras ett teoretiskt siffersatt mål där inte tillväxt är i fokus. Vi ser inte hur förslaget ska leda till förbättrad tillväxt i svenska skogar.
LRF anser att det är viktigt att ansvariga myndigheter och andra viktiga aktörer inte lägger en död hand över skogen så den inte kan brukas på ett sätt som ökar kolupptaget och klimatnyttan. Idag finns det vetenskaplig fog, för att kolupptagning sker bäst i växande skog. En tidigare rapport från Skogsstyrelsen, det så kallade 88-punktsprogrammet bör användas för att ge öka tillväxten. För att vi ska lyckas vänd trenden med en minskad tillväxt krävs två saker. Att skogen brukas av kunniga och engagerade skogsägare och att alla korta tidsperspektiv, från olika aktörer, avyttras/flyttas bort från skogen.
LRF ser några saker som centrala:
- Uppdrag till Skogsstyrelsen att genomföra rådgivningskampanj om skogsskötsel, föryngring och skogsskador.
- Avsätta medel för tillväxtsatsningar. Både rådgivning och andra åtgärder.
- En förstärkning av det förebyggande arbetet när det gäller skogsskador Ta tillvara på kunskapen i 88-punktsprogrammet
- Tillväxtfrågor måste prioriteras i forskningssatsningar.
”För att vi ska klara av den gröna omställningen och bibehålla friska och produktiva skogar behöver dessa frågor prioriteras både av regeringen och av myndigheterna. En god tillväxt ger oss handlingsfrihet i framtiden och ger oss möjlighet att klara våra åtaganden enligt LULUCF", avslutar Sofia Backéus.