Ukrainas ambassadör på riksförbundsstämman: Tack för att ni ger ukrainare jobb och bostad

Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk var årets första gäst på LRFs riksförbundsstämma. "Det är en ära att stå här framför er och med en fin rapsåker i bakgrunden. Det stöd som ni visar ger oss styrka. Vi ser det och känner det varje dag", sa Andrii Plakhotniuk.

För 100 dagar sedan invaderas Ukraina av Ryssland och situationen för hela världen har förändrats dramatiskt med global matbrist som leder till höga priser i rika länder och ökad risk för svält i fattigare delar av världen.

Just nu ligger 22 miljoner ton spannmål i ukrainskt lager, utan att komma ut på världsmarknaden på grund av rysk blockad av viktiga hamnar i Svarta havet.

- Ryssarna stjäl eller förstör våra jordbruksmaskiner. De stjäl våra skördar - vi såg nyligen skepp med stulen spannmål åka mot mellanöstern och Syrien - och förstör vår åkermark. De vill att det ska bli global matbrist. Det är en mycket allvarlig situation. Vi slåss för vår frihet och vår värdighet, sa Andrii Plakhotniuk som passade på att tacka LRFs medlemmar som har hjälpt ukrainare med jobb och bostad.

- Vi kommer aldrig glömma det stöd som ni ger oss. Det viktigaste nu är att få stopp på kriget så att vi kan bygga upp vårt land igen. 

På frågan om vad han tror om ett medlemskap i EU så valde ambassadören att se tillbaka på de snabba skeenden som har skett de senaste månaderna.

- Det händer mycket i världen och det går fort. Vi jobbar nära med EU i frågan om matbrist bland annat. Vi slåss för frihet och värdighet. En dag ska vi åter ha en produktion som gör att familjer världen över får mat för dagen. 

LRFs förbundsordförande Palle Borgström riktade ett stort tack för de uppoffringar Ukraina gör för att försvara den frihet och de värderingar som vi värnar i gemenskap med Ukraina. 

Se ambassadörens tal cirka 1.50 in i länken här