Unga skogsägare pratade framtid med Polfjärd

Låt oss fortsätta bruka skogen utifrån våra egna mål och förutsättningar.

Det gynnar både företagande och mångfalden i skogen. Så kan man sammanfatta de unga skogsägarna, Elin Sandblom och Jonas Karlssons budskap när LRF träffade Jessica Polfjärd, EU-parlamentariker för Moderaterna i de djupa Sjuhäradsskogarna.

Jessica har under lång tid arbetat inom EU för att värna det nationella självbestämmandet över skogen. Att komma ut och träffa unga skogsägare gav förhoppningsvis energi till det fortsatta arbetet.

Foto: Per Carlsson

Vi träffades på Elins gård utanför Borås. Under en vandring i skogen berättade Elin om sin verksamhet och sina framtidsplaner för att utveckla sitt företag. Allt från gårdsbutik till att i skogen få in mer löv och skapa mer blandskogar, mycket för att säkra upp i ett förändrat klimat.

Jonas Pettersson och Jonas Karlsson. Foto: Mia Crawford

Över en lokalproducerad lunch berättade Jonas om sin gård utanför Skene som han driver tillsammans med sin fru. Där kombinerar de skogsbruket med dikoproduktion samtidigt som Jonas också arbetar med skogsvård hos andra skogsägare.

Som avslut på dagen besökte vi en slutavverkning där vi träffade nyblivna skogsägaren Camilla Brorson och skogsentreprenören Jonas Petersson, i full färd med att fixa fram virke till kommande hållbara byggprojekt.

Martina Philip
Regionalt sakkunnig LRF Väst, martina.philip@lrf.se