Variationsrikt skogsbruk med regionala skogsstrategin i Sörmland
2025-05-08

Sörmland ligger i topp nationellt med andelen privatägd skogsmark. Det i sig ger goda förutsättningar för variationsrikt skogsbruk i länet. En vacker vårdag arrangerades en fältträff, som Agro Sörmland bjöd in till, som handlade framförallt om hur skogsägare kan stärka biologisk mångfald i sina skogar. Träffen hölls den 7 maj och bottnar i den regionala skogsstrategin.
Arrangemanget lockade ett 40-tal deltagare tillsammans med expertis från Mellanskog, Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen.
Skogsbruket är viktigt för Sörmland, både för att ge råvara till industri och till våra behov i samhället med produkter och energi. Skogsbruket är även en viktig förutsättning för sysselsättning och företagande på landsbygden. En stor del av skogsägarna har även lantbruk och skogen är en viktig del som långsiktig ekonomiska grund för gårdarna.
Arbetssätt och reviderad strategi
Under dagen beskrev myndigheterna det rådande arbetssättet med skydd av skog, som enligt reviderad strategi för formellt skydd av skog ska utgå från frivilliga markägarinitiativ.
- Det blev många diskussioner om med- och motkrafter för att behålla och utveckla biologisk mångfald. Betydelsen av trygghet i systemen och möjlighet att fortsätta bruka sin skog med hänsyn till naturvärden är avgörande för markägare, och när det blir tal om formella skydd efterfrågas mer ändamålsenliga ersättnings- och skyddsformer samt snabb handläggningstid, berättar Anna Åman som är sakkunnig inom skog och vilt på LRF.
Ökande intresse från markägare att skydda natur
Det finns ett ökande intresse från markägare att bilda formella skydd, fler än det finns pengar till. Det är då viktigt att matchningen blir så bra som möjligt för att hamna högt i länets prioriteringar. Just nu är dessa naturtyper särskilt prioriterade i Sörmland:
- Ädellövskog (ev bete)
- Svämlövskog/sumpskog
- Sandbarrskogar/Åsbarrskogar
- Triviallövskog med ädellövinslag
- Brandfält
- Äldre betespräglad skog
Det finns olika former av skydd; naturreservat, biotopskydd eller naturvårdsavtal.
- MEN det ska inte underskattas allt som görs utan att det är formella skydd. Frivilliga avsättningar och generell naturhänsyn är det särskilt bärande på landskapsnivå och i Sverige är vi skogsägare duktiga på det, säger Anna Åman.
Tips på enkla insatser
Några enkla insatser som förmedlades under dagen som kan göra stor nytta är:
- Anlägga/skapa brynmiljöer runt åkrar och vägar. Att ha några meters bryn med lågväxande buskar och lövträd bidrar även till minskat underhåll av vägar och diken.
- Låt lågor av grova träd ligga, exempelvis gynnas den hotade raggbocken av solbelyst grov liggande tall. Nyttja platser som inte påverkar produktionen nämnvärt, till exempel vid bergimpediment.
- Skapa vattenmiljöer med enkla medel genom att exempelvis bromsa flöden och förlänga vattnets tid i skogen, skapa vattenspeglar för det vilda eller att det för vissa markägare kan kan vara ett alternativ med återvätning av torvmossar mot ersättning. Vatten var ett bärande tema under dagen utifrån klimatförändringar.
Skogsägarnas egna mål och frivillighet är grunden till variationsrikt skogsbruk
- Att förena produktion av skog med miljöhänsyn kan stärka vitaliteten i skogen. Det viktiga är att det är på frivillig bas, det faktum att Sörmland har många skogsägare med egna mål med sina skogar och gårdar är det största bidraget till ett variationsrikt skogsbruk i länet, säger Anna Åman.