Till sidomenyn

Att skriva en motion

En motion byggs upp av en enkel mall som består av:

En tydlig rubrik

  • Namn på motionären
  • En kort brödtext som beskriver:

Bakgrunden till problematiken

  • En kort argumentation
  • Avslutning med förslag till beslut formulerat i en eller flera att-satser

Exempel:
Motion skrivs av medlem till XX lokalavdelning.

Rubrik: Gör matkunskap till ett kärnämne i grundskolans läroplan

Motionär: Albert Andersson, medlem i XX lokalavdelning

Jag förstår inte varför matkunskap inte är ett kärnämne i dagens grundskola. Detta är för mig obegripligt, inte minst med tanke på att politiker ofta betonar vikten av kunskaper om mat och hälsa samt att djurskyddsfrågorna ständigt debatteras.

Barnfetman ökar, importen av mat ökar och allt mer halvfabrikat med lågt näringsinnhåll serveras sveriges barn. Allt färre unga har kunskap om matens ursprung, svensk och utländsk livsmedelsproduktion samt vilken påverkan deras egen konsumtion har på bland annat djurhälsa och miljö. Kunskapen om matens ursprung, produktionsmetoder och djurskyddslagstiftning borde vara en lika viktig del som kunskapen om hur man tillagar nyttig och god svensk mat.

Yrkande: Jag föreslår därför årsmötet att LRF ska verka för att matkunskap blir ett kärnämne i grundskolans läroplan att motionen skickas vidare till LRF Mälardalens regionstämma.

Till sidomenyn

Har du skrivit en motion?

Mejla den till din lokalavdelning innan årsmötet eller anmäl den på mötet.

Till sidomenyn

En motions väg

LRF-medlemmen väcker en fråga i lokalavdelningen. På årsmötet skrivs en motion som skickas till regionstyrelsen. (Årsmöten i lokalavdelningarna hålls i oktober/november i hälften av LRFs regioner och i januari/februari i den andra hälften.)

Regionstyrelsen
Regionstyrelsen behandlar alla inkomna motioner från lokalavdelningarna.

Tjänstemän på kontoren hjälper vid behov till att bereda ärenden, berättar vad LRF kanske redan gör i frågan, hur det aktuella politiska läget ser ut, hur LRF kan och bör agera för en långsiktigt framgångsrik lösning på frågan.

Regionstyrelsen beslutar hur de vill agera, skriver ett yttrande om hur frågan drivs eller ska drivas och om den anses besvarad.

Yttrandet avslutas ofta med så kallade att-satser. Om de anser att motionen är av sådan karaktär att den ska skickas vidare till riksförbundsstämman föreslås det.

Regionstämman
Motionerna behandlas på regionstämman. Stämmoombuden från lokalavdelningarna röstar om hur frågan ska drivas vidare.

Ibland är regionstyrelsens svar tillräckligt, ibland vill stämman tillägga mer information och att-satser.

Beslut tas om motionen anses besvarad och hanteras regionalt eller om den ska skickas vidare till riksförbundsstämman. (Stämmor/årsmöten i LRFs regioner hålls i mars.)

Riksförbundsstämman
Riksförbundsstämman beslutar hur LRF ska agera i frågan.