
LRF i Almedalen
Välkommen att träffa Lantbrukarnas Riksförbund i Almedalen! Vi är på plats i Visby för att diskutera, debattera och nätverka för att göra det gröna näringslivet ännu starkare.
Det gröna näringslivets arena
Onsdagen den 25 juni arrangerar vi ”Det gröna näringslivets arena” i Trädgården på Strandgatan 22 i Visby. Dagen kommer rymma både öppna seminarier och rundabordssamtal där LRF och våra branschpartners står som arrangörer.
Dagen avslutas med ett mingel som LRF bjuder in till tillsammans med Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel.
Nedan kan du se onsdagens seminarieprogram för ”Det gröna näringslivets arena” samt seminarier på andra platser där LRF står som värd. Sidan uppdateras kontinuerligt.
Program för Det gröna näringslivets arena
Arrangör: Södra
Skogen är inte bara träd – den är ryggraden i landsbygdens ekonomi. Utan skogen skulle bonden få svårt att investera, nya företag skulle utebli och jobb samt skatteintäkter på landsbygden minska.
Hälften av Sveriges skogar ägs av enskilda skogsägare, familjer som i generationer tagit om hand och byggt sin framtid i och av skogen. Kan landsbygden överleva utan aktiva skogsägare? Vad betyder deras insats för Sveriges ekonomi, livsmedelsförsörjning och jobbskapande? Och vilka politiska beslut krävs för att skogen ska fortsätta vara en ekonomisk motor på landsbygden? Utgångspunkten för seminariet är en ny rapport från LRF Skogsägarna om skogens bidrag till landsbygdens ekonomi.
Medverkande:
- Mikaela Johnsson – Vice ordförande LRF
- Erik A. Eriksson – Ordförande Hela Sverige ska leva
- Pontus Georgsson – Förbundsordförande Pappers
- Helena Lindahl – Riksdagsledamot Centerpartiet
- Sofia Skönnbrink – Riksdagsledamot Socialdemokraterna
- Joanna Lewerentz – Riksdagsledamot Moderaterna
Plats: Strandgatan 22, Gröna näringslivets arena
Arrangör: LRF Skogsägarna
Kontaktperson: Cecilia Östback, ansvarig samhällskontakter, LRF Skogsägarna, 072-141 51 90, cecilia.ostback@lrf.se
Regeldjungeln är ett verkligt hot mot vår livsmedelsberedskap. Istället för att lägga en massa tid på administration måste vi låta Sveriges bönder ägna sig åt sin kärnverksamhet – att producera mat.
Träffa några av våra vardagshjältar som ser till att vi får mat på bordet och se hur många regler de har att förhålla sig till.
Plats: Strandgatan 22, Gröna näringslivets arena
Arrangör: LRF Mjölk
Kontaktperson: Suzanne Cewe, näringspolitisk expert, LRF Mjölk, suzanne.cewe@lrf.se
Bäst för Sveriges beredskap – mat eller blanketter? (almedalsveckan.info)
Hur kan vi bidra till att barn och unga etablerar goda matvanor? Matvanor är nära sammankopplat med folkhälsan. Bakom flera av våra största folksjukdomar och hälsorisker finns det kostfaktorer. Hur kan värdekedjan bidra till mer hälsosamma matvanor?
Arla och Generation Pep bjuder in politik och myndigheter, företag från hela tallriken och ungdomsorganisationer för att sätta ungas syn på goda matvanor i fokus.
Plats: Strandgatan 22, Gröna näringslivets arena
Arrangör: Arla och Generation Pep
Kontaktperson: Helena Markstedt, Arla, helena.markstedt@arlafoods.com
Mer mat! Mer energi! Mer biologisk mångfald!
Vi befinner oss i ett skakigt världsläge. Kriget i Ukraina har gjort det tydligt att Sverige måste öka sin försörjningsgrad. I en tid av geopolitisk oro, klimatförändringar och ökad efterfrågan på hållbar produktion ställs svenska bönder inför ett historiskt ansvar – och också en enorm möjlighet. Hur kan vi öka vår livsmedelsproduktion och samtidigt stärka både klimatnytta och biologisk mångfald? Svenska lantbrukare både kan och vill producera mera – något som hela samhället har nytta av.
Därför ska du komma: För att LRF presenterar nya siffror på hur mycket mer det svenska lantbruket kan producera av mat, energi och biologisk mångfald. Och för att vår gemensamma väg mot ett hållbart livsmedelssystem börjar i jorden och i politiken.
Välkommen till ett skarpt och hoppfullt samtal om framtidens svenska jordbruk – där politiker, myndigheter, investerare och lantbrukare möts för att diskutera lösningar, ansvar och potential!
Medverkande:
- Palle Borgström – Förbundsordförande LRF
- Katarina Wolf – Ordförande LRF Ungdomen
- Susanne Najafi – Founding Partner, Backing Minds
- Fredrik Hannerz – Avdelningschef för Naturavdelningen, Naturvårdsverket
- Emma Nohrén – Riksdagsledamot, miljö- och jordbruksutskottet, Miljöpartiet
- Sofia Skönnbrink – Riksdagsledamot, miljö- och jordbruksutskottet, Socialdemokraterna
- Helena Storckenfeldt – Riksdagsledamot, miljö- och jordbruksutskottet, Moderaterna
Moderator: Beata Wickbom
Plats: Strandgatan 22, Gröna näringslivets arena
Arrangör: Lantbrukarnas Riksförbund
Kontaktpersoner:
Anna Blomberg, näringspolitisk samordnare, LRF, anna.blomberg@lrf.se
Tove Lönstad, näringspolitisk samordnare, LRF, tove.lonstad@lrf.se
Program för LRF-seminarier på andra platser
Under våren presenterade regeringen en livsmedelsstrategi som ska bidra till att öka lönsamheten och konkurrenskraften i den svenska livsmedelskedjan. Samtidigt som arbetet med livsmedelsstrategin pågick gapade butikens kötthyllor stundtals tomma.
Vad beror köttbristen på, varför produceras inte nötkött i den utsträckning som konsumenten efterfrågar? Hur ska svensk livsmedelsproduktion öka och vad krävs för att den ska göra det? Varför skalar vi inte bara upp svensk köttproduktion och exporterar? Beror det på köttets negativa klimatpåverkan? Eller är det snarare bra att det råder köttbrist eftersom Livsmedelsverket ändå rekommenderar max 350 gram kött i veckan? Lidl Sverige och Lantbrukarnas Riksförbund bjuder in till ett seminarium som kretsar kring svenska produktionsförutsättningar, vad som är en prisvärd korv och vilka steg som behöver tas för att både värna svensk livsmedelsproduktion och klimatet.
Medverkande:
- Palle Borgström – Förbundsordförande LRF
- Björn Hellman – VD Livsmedelsföretagen
- Sofia Skönnbrink – Riksdagsledamot Socialdemokraterna, miljö- och jordbruksutskottet
- Christina Nordin – Generaldirektör Livsmedelsverket
- Robert Stekovic – CCO Lidl Sverige
- Helena Storckenfeldt – Riksdagsledamot Moderaterna, miljö- och jordbruksutskottet
Moderator: Johan Krallis Anell – Ansvarig stakeholder engagement Lidl Sverige
Plats: Donnersgatan 1, Kårhuset Rindi, Handelns Hus
Arrangör: Lidl Sverige ochLantbrukarnas Riksförbund
Kontaktperson: Johan Krallis Anell, ansvarig Stakeholder Engagement, Lidl Sverige, 070-988 16 14, johan.krallis_anell@lidl.se
Hur kan det vara köttbrist när konsumenten vill grilla? (almedalsveckan.info)
Beredskap och livsmedelsproduktion utan tambiets pollinering, går det? Vilka utmaningar finns med livsmedelsproduktion, beredskap och pollinering? Pollinering, vars värde skattas till flera hundra miljontals kronor årligen.
Baserad på Gotland är Andreas Nypelius bokstavligen född in i de gröna näringarna. Efter många antal år i jordbruket, har Andreas nu även tagit klivit in i LRF:s styrelserum och driver som regionordförande påverkansarbete för hållbart livsmedel, alltid med Gotland i centrum. Lars-Göran, med rötter på Gotland, är serieentreprenör och passionerad biodlare som brinner för det gotländska guldet, honungen. Bästa insikten? Utan tambiets pollinering skulle vi få det betydligt svårare att överleva. Under beredskap är det extra viktigt att vår inhemska matproduktion funkar.
Medverkande:
- Lars-Göran Floser – Kassör Gotlands biodlardistrikt, SBR
- Andreas Nypelius – Ordförande LRF Gotland
Plats: Cramérgatan, plats 316, 316B
Arrangör: Gotlands biodlardistrikt, SBR ochLRF Gotland
Kontaktpersoner:
Madeleine Sultán Sjöqvist, ordförande, Gotlands biodlardistrikt, SBR
Lars-Göran Floser, kassör, Gotlands biodlardistrikt, SBR
Säkerhetspolitik och bin – är honung Sveriges godaste försvar? (almedalsveckan.info)
Klimatet förändras – skördar torkar bort eller spolas bort. Vatteninfrastrukturen håller inte. Välkommen till ett skarpt samtal om hur vi säkrar framtidens matproduktion och bygger ett robust samhälle. Vattenkommissionen resonerar om vägen framåt. Missa inte!
Seminariet livesänds här
Sverige står inför ett akut dilemma: I vissa delar svämmar åkermarken över – i andra spricker jorden av torka. Vatteninfrastrukturen är i dag inte rustad för de nya klimatförutsättningarna, och livsmedelsproduktionen hotas. Hur vänder vi utvecklingen?
LRF:s nystartade Vattenkommission har i uppdrag att ta fram konkreta förslag för hur Sveriges markavvattningssystem kan moderniseras och klimatanpassas. På plats i Visby lyfter vi frågorna som måste få svar: Vem ska ta ansvar för framtidens vatten? Hur kan finansiering och lagstiftning förändras? Och vad krävs för att varje regndroppe ska göra nytta – oavsett om den kommer i skyfall eller inte alls? Panelsamtalet samlar politiker, myndigheter, experter och lantbruket för att diskutera framtidens lösningar. Ett viktigt samtal om försörjningsberedskap, samhällsplanering och jordbruk – mitt i ett nytt klimat.
I panelen deltar:
- Daniel Helldén – Språkrör Miljöpartiet
- Håkan Wirtén – Generaldirektör SMHI
- Charlotte Petri Gornitzka – Landshövding Gotland, tidigare GD MSB
- Carl Fredrik Graf – Ordförande Vattenkommissionen
Plats: Dagens industris scen, Strandvägen 4.2
Arrangör: Dagens industri,Lantbrukarnas Riksförbund
Kontaktperson: Malin Hagbardsson, branschansvarig LRF Växtodling, malin.hagbardsson@lrf.se
Palle Borgström: ”Vi måste gå från ord till handling i livsmedelsberedskapen”
TISDAG 24 JUNI. Under tisdagen deltog Palle Borgström i seminariet "Krig och klimatförändring – hur klarar vi livsmedelsförsörjningen?" i Almedalen, arrangerat av Arla och Lantmännen. Fokus låg på hur väl Sverige är rustat för att hantera livsmedelsförsörjningen i en kris.
En tidigare undersökning från Lantmännen visar att sex av tio svenskar är oroliga för att maten inte ska räcka vid en krissituation. Enligt Palle är den oron befogad. Vi har gått från att vara naiva till att förstå att hoten är verkliga – men vi har ännu inte gjort tillräckligt. Det krävs samarbete mellan politiker, myndigheter och bransch, och vi måste sluta tro att fler utredningar löser problemet.
Han betonade att teoretiska beräkningar om självförsörjning inte räcker – vi saknar kvarnar, bagerier och insatsvaror. Det vi inte producerar i fredstid har vi inte i kris. Samtidigt finns en stark vilja hos lantbrukare att ställa om. Det finns inga målkonflikter mellan ökad produktion och klimatåtgärder – bara behov av investeringar och politiskt mod.
Katarina Wolf: ”Det är bara jag och mina bröder, vi har ingen chefsjurist som hjälper oss”
TISDAG 24 JUNI. Under tisdagen deltog LRF Ungdomens Katarina Wolf i seminariet ”Svensk eller billig – vad vill vi ha på tallriken?” arrangerat av Livsmedelsföretagen. En ny undersökning visar från Livsmedelsföretagen att 61 procent av svenskarna tycker att det viktigaste är att maten är svensk och inte billig.
Katarina Wolf målade upp en ljus framtid för svenskt lantbruk, med sjunkande kostnader, stigande intäkter och stark framtidstro bland unga lantbrukare. Men hon pekade också på stora utmaningar: grön omställning, beredskap och generationsväxling. För att fler ska vilja bli lantbrukare krävs grundläggande lönsamhet och ökad konkurrenskraft.
Hon betonade även att svensk matproduktion bär höga krav på klimat, biologisk mångfald och beredskap något man som konsument får ”på köpet” när man köper svensk mat. Men hög kvalitet kostar. Därför bör kostnaden inte bara bäras av bonden utan det är ett samhällsansvar där fler behöver kostnaden.
Katarina lyfte också regelbördan som en stor stoppkloss för lantbruket där en svensk bonde idag har 650 olika lagkrav på sig. Hon avslutade med att konstatera att genomförandet av konkurrenskraftsutredningens förslag vore ett viktigt steg framåt för att förbättra konkurrenskraften hos svenska lantbruksföretagen och lantbrukets attraktionskraft bland unga.
1/2
Vi är på plats i Almedalen
Förtroendevalda och medarbetare från LRF som är på plats i Almedalen 2025. Gå in på respektive profil för att läsa mer om vilka frågor de gärna diskuterar och deras kontaktuppgifter. Vet du inte vem som passar till ert panelsamtal eller seminarium? Kontakta Tove Lönstad, tove.lonstad@lrf.se, projektledare för LRF:s medverkan under Almedalen.

Palle Borgström
Förbundsordförande LRF. Pratar gärna om bättre företagarvillkor och enklare regelverk.

Mikaela Johnsson
Vice ordförande LRF.

Katarina Wolf
Ordförande LRF Ungdomen. Samtalar gärna om ungas perspektiv och ägarskiften.

Pernilla Winnhed
Expert energifrågor. Samtalar gärna om energi och beredskap.

Gunnar Lindén
Expert skogsfrågor. Pratar gärna om den svenska skogen, äganderätt och artskydd.

Amanda Björksell
Expert klimatfrågor. Samtalar gärna om lantbrukets gröna omställning och klimat.

Markus Hoffman
Expert hållbarhet. Pratar om ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar produktion.

Helena Andreason
Jurist och expert. Pratar gärna om markanvändning och vattenuttag.

Fredrik Sundblad
Branschansvarig LRF Kött. Pratar gärna om köttproduktion och köttkonsumtion.

Magnus Kindbom
Skogsdirektör LRF Skogsägarna.

Malin Hagbardsson
Branschansvarig LRF Växtodling. Samtalar gärna om klimatanpassning.

Peter Kofoed
Branschansvarig LRF Mjölk.

Ann-Kristin Sundin
Nutritionsexpert LRF Mjölk. Samtalar gärna om kost och offentlig måltid.

Ulrika Dennerborg
Pratar gärna om hur förutsättningarna för jord- och skogsbruk kan bli bättre.

Oskar Magnusson
Samtalar gärna om hur svenskt jord- och skogsbruk kan stärkas.

Tove Lönstad
Ansvarar för LRF:s medverkan under Almedalsveckan.

Anna Blomberg
Skriver näringspolitiska underlag, håller koll på helheten och omvärldsspanar.

Cecilia Östback
Håller i LRF Skogsägarnas medverkan i Almedalen.