
Svenska kostråd
Svenska kostråd
De svenska kostråden ligger till grund för riktlinjerna för Sveriges offentliga måltider, vilket innebär att de har stora effekter på folkhälsa och beredskap.
Det som köps in i offentliga kök påverkar primärproduktionen på både kort och lång sikt. Offentlig verksamhet serverar tre miljoner måltider per dag till bland annat barn och unga, sjuka, sköra och äldre. Vidare är svenska kostråd är normbildande, vilket innebär att de har en påverkan på vad morgondagens vuxna själva väljer att lägga på tallriken. Mjölk, mjölkprodukter och kött är näringstäta livsmedel med lättupptaglig näring. Det är viktigt, inte minst för de särskilt sårbara grupperna, som nämns ovan.
De svenska kostråden är nu uppdaterade, och några stora förändringar har skett. Rådet om rött kött har sänkts från 500 gram till 350 gram per vecka, i enlighet med NNR 2023. Redan nu är offentliga kök mycket duktiga på att köpa svenska livsmedel, vilket innebär att en sänkning rimligen också kommer att påverka hur mycket svenskt kött man köper in.
Om vi alla börjar äta mindre svenska animaliska måste det ersättas med mer vegetabilier. Det betyder att vi kommer att behöva öka importen av sådana livsmedel, eftersom allt vi behöver inte kommer att kunna odlas i Sverige. Det får inte bara stora ekonomiska konsekvenser för Sveriges bönder. Det kommer också att påverka Sveriges beredskap och möjligheterna att uppfylla de svenska miljömålen, som handlar om bland annat biologisk mångfald.