
LRF Kött
LRF Kött är en branschavdelning inom LRF som ska öka de svenska köttproducenternas lönsamhet, konkurrenskraft och tillväxt genom att bland annat arbeta med köttspecifik näringspolitik, omvärlds- och marknadsanalys och kommunikation.
- Start
- Om LRF
- LRFs branschavdelningar
- LRF Kött
LRF Kött
LRF svarar för en grundfinansiering och satsar utöver detta extra finansiering från branschen. LRF Kött bemannades från start med personer som arbetar specifikt med köttfrågor och stöttas även av övriga tjänster på LRF. Verksamheten bedrivs i nära samverkan med intresseföreningarna.
Branschavdelningen initierar verksamhet som stödjer utveckling av marknad, företagande och primärproduktion och inventerar och påverkar forskning och utveckling.
Övergripande mål
På kort sikt
- Svensk köttproduktion har tillväxt Konkurrenskraftig produktion med god djuromsorg och miljöhänsyn.
- Svensk produktion ökar med 60 procent från 2015 till 2030 genom investeringar och ökad produktivitet.
LRF Kötts fokusområden
1. Köttspecifik näringspolitik
2. Klimat och hållbarhet
3. Omvärlds- och marknadsanalys
4. Opinion/Kommunikation
5. Forskning och innovation
Aktuellt från LRF Kött
Statistikplattform kött
Hur ser trenderna ut? Vad går bäst och hur är läget i dag jämfört med förr? I den här unika databasen, som uppdateras varje vecka, får du den ultimata statistiken för nöt, gris och lamm.
En av målsättningarna är att utveckla statistikinsamlingen för ökad kunskap om hur marknaden fungerar och för att ge bättre grund för åtgärder hos såväl kommersiella som offentliga aktörer.
LRF Köttdelegationen
Köttdelegationen, med representanter från intresseföreningarna och LRF, styr verksamheten och beslutar om LRF Kötts inriktning, omfattning och prioriteringar inom ramen för tillgänglig finansiering. Verksamheten bedrivs i nära samverkan med intresseföreningarna.
I delegationen ingår, förutom LRF, representanter från:
- Sveriges Nötköttsproducenter
- Sveriges Grisföretagare
- Svenska Fåravelsförbundet
- Svenska Köttföretagen
- Lammproducenterna
Ordförande i delegationen och för LRF Kött är Åsa Odell, LRF.
LRF Kött samarbetar också med:
Så mycket kött produceras i Sverige
2022 slaktades det ca 2,7 miljoner grisar, 410 000 nötkreatur och 230 000 får och lamm på landets slakterier.
Källa: Jordbruksverket
LRF kötts arbete med de olika djurslagen
Nyheter om kött

Snöborg gård är Årets nötköttsföretagare i Dalarna
2022-11-02
Djurhälsa i fokus. Ann och Janne Eriksson, som driver nötköttsproduktion på Snöborg gård i Dala-J...
Läs nyheten

De prisas för sitt helhetsgrepp om djurhälsan
2022-10-19
Maria och Anders Wågberg på Malma gård på Värmdö är Årets nötköttsföretagare i Mälardalen.
Läs nyheten

Gå med i LRF Kötts nya köttbondepanel
2022-05-06
Är du köttföretagare och intresserad av att påverka din framtid? Ta chansen att vara med i LRF Kötts köttbondepa...
Läs nyheten
Så utökar du din grisproduktion
2022-01-24
Nu finns en vägledning som fungerar som en uppslagsbok för grisbönder som befinner sig i byggnads- och investeri...
Läs nyheten

De prisas för sitt helhetsgrepp om djurhälsan
2022-10-19
Maria och Anders Wågberg på Malma gård på Värmdö är Årets nötköttsföretagare i Mälardalen.
Läs nyheten

Gå med i LRF Kötts nya köttbondepanel
2022-05-06
Är du köttföretagare och intresserad av att påverka din framtid? Ta chansen att vara med i LRF Kötts köttbondepa...
Läs nyheten
Så utökar du din grisproduktion
2022-01-24
Nu finns en vägledning som fungerar som en uppslagsbok för grisbönder som befinner sig i byggnads- och investeri...
Läs nyheten