Webbinariet modererades av den erfarne journalisten Willy Silberstein. För att få ett bra avstamp i frågan intervjuades Mikael Bäckström från förbundsstyrelsen och LRF Entreprenad samt Transportföretagens samhällspolitiske chef, Tina Thorsell. Mikael Bäckström fick frågan om vad han skulle göra om han fick vara landsbygdsminister en dag och svarade ”Jag skulle ta infrastrukturministern i örat och tala om att vi behöver minst fördubbla underhållsbudgeten till våra vägar.”

Landsbygdsminister Jennie Nilsson deltog och berättade om hur regeringen arbetar för att hela Sverige ska leva och de satsningar regeringen har gjort på vägar och på bredband. Hon menade att satsningar på underhåll måste vägas mot andra samhällsfrågor, men att hon lovar att arbeta internt för frågan inom regeringen.

Tina från Transportföretagen återkom och redovisade deras färska undersökning om hur underhållsskulden för vägarna ökar för vart år. Hon berättade att skulden av eftersatt underhåll kommer att mer än fördubblas de kommande tio åren om ingenting görs. Det innebär att fler vägar i Sverige kommer att vara i dåligt respektive mycket dåligt skick. 

Två kommunpolitiker från de viktiga skogslänen, Dalarna och Kronoberg, deltog med deras syn på vägunderhållet innan webbinariet avslutades med ett panelsamtal mellan Lotta Gröning, krönikör på Expressen samt Edvard Hollertz, ledarskribent på ATL. Både Edvard och Lotta var oroade över samhällsutvecklingen och ifrågasatte om boende och företag på landsbygden faktiskt får någonting för deras skattepengar. Lotta Gröning menade att det känns som att landsbygdsbor inte är lika mycket värda som stadsbor och berättade om de människor hon träffar med orden ”det är uppror på gång och därför måste vi ta frågan på allvar”.

Seminariet kan ses i efterhand här!