KLS Ugglarps AB, LRF Kött och Sveriges Nötköttsproducenter inleder nu sin största satsning på svensk nötköttsavel genom tiderna. En viktig del i den satsningen är att sprida kunskap som leder till att man kan optimera besättningen och dra nytta av avelsframstegen. KLS är övertygade om att detta kan ge mervärde både för mjölk- och köttproducenterna. Det finns ett
direkt ekonomiskt värde i att man seminerar och betäcker utifrån ett optimalt val. Det gäller både på köttraser och på dom djur man inte rekrytera efter i mjölkbesättningen. Rätt val ger säkrare lönsamhet och det handlar inte enbart om avelstjuren utan hela besättningen.

Tre unika möjligheter att ta del av kunskapen på bredden och djupet

Det handlar inte bara om index och avelstjurar när man ska värdera potentialen och behovet i en besättning. KLS menar att lönsamheten bygger på helheten och därför kommer man behandla alla steg du behöver tänka på när du lägger upp din avelsstrategi för högre lönsamhet från köttet. Det är viktigt att man har en god kunskap själv och att man gör beräkningar i sin egen besättning. Mer kunskap leder ofta till bättre lönsamhet och det gör också arbetet i besättningen roligare.

Välj plats och anmäl dig redan idag

Utbildningen är fyra timmar inklusive måltid. Föredragare är Viktor Pålsson och Per Mårtensson, båda specialister inom avelsfrågor. 

Du lär dig mer om t ex:
• Hur påverkar dina egna förutsättningar valet av inriktning i aveln?
• Hur värdera du en avelstjurs olika index och vad säger det om individen?
• Hur kan dom goda egenskaperna göra verklig skillnad i din besättning?
• Hur påverkar en ökad andel köttraskorsningar värdet i mjölkbesättningen?
• Hur räknar du ut det ekonomiska värdet av din avelsinriktning?

✓ 17 mars. Kosta Lodge (anmälan senast 6 mars)
✓ 24 mars. Falkenbergs strandbad (anmälan senast 13 mars)
✓ 25 mars. Aneby, Embers Åkeri (anmälan senast 14 mars)

På samtliga platser serveras frukost från kl 0930. Utbildningen startar kl 1000 och pågår till kl 1400 med uppehåll för måltid, fika serveras vid avslutningen.

Avgift 500 kr/person.

Anmälan och frågor till ansvarig för avelsfrågor nöt:
Viktor Pålsson
E-post VIKPA@klsugglarps.se eller telefon 073-071 49 28.

Inbjudan Avelsutbildning.pdf 03 | PDF (305 kb)