I veckan släpptes årets upplaga av WWFs köttguide. I år finns antibiotika med som en parameter, något som Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, välkomnar. Däremot har LRF ställt sig kritiska till att WWF fortfarande grundar guiden på omodern fakta och förlegade beräkningsmetoder. LRF gick i måndags ut med ett pressmeddelande och Åsa Odell från riksförbundsstyrelsen och köttdelegationen var tydlig i sin kritik:

 – För att köttguiden ska vara trovärdig är det nödvändigt att WWF tar till sig av de argument som förs fram. Först då blir guiden tidsenlig och grundad på moderna metoder och ny fakta. Vi förutsätter att det här justeras om WWF vill att guiden ska kunna tas på allvar av branschen.

LRF uppfattar att reaktionerna i media under veckan överlag har varit till fördel för det svenska köttet. Ett urval av reaktioner:

  • Att välja svenskt kött är nummer ett enligt WWF
  • Välj svenskt!
  • Svenskt kött ett säkert kort i WWF-guide
  • Svenskt kött bästa alternativet
  • Den svenska djurskyddslagstiftningen har  banat väg för en köttproduktion med så lite antibiotika i uppfödningen som möjligt
  • Uppmaning till konsumenterna att fråga om köttets ursprungsland.
  • Svensk gris bättre än thailändsk kyckling
  • Thaikyckling döms ut
  • Ät inte thailändsk kyckling
  • Antibiotika stort problem i importerat kött

Läs hela pressmeddelandet

Länkat till några av artiklarna:

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article22912814.ab
http://www.atl.nu/lantbruk/hard-kritik-mot-wwfs-kottguide
http://foodnet.se/alla/undvik-kyckling-fran-thailand-menar-varldsnaturfonden/
http://www.svd.se/wwf-kop-inte-thailandsk-kyckling
http://www.dn.se/ekonomi/ny-kottguide-ska-hjalpa-konsumenter/