Margareta Åberg har haft en plats som vice ordförande i Copa Cogecas arbetsgrupp för griskött i flera år och härom veckan återvaldes hon för ännu en period. Bild togs med Margareta Åberg flankerad av två män som representerar länder med betydligt större grisproduktion än Sverige; Antonio Tavares från Portugal och Miguel Angel Higuera från Spanien, båda kollegor i Copa-Cogecas arbetsgrupp för grisproduktion.

- Det handlar mycket om positioner och rang för att göra sin röst hörd på europeisk nivå, säger Margareta.

- Genom att jag har det här uppdraget så kan jag driva frågor om svanskupering, antibiotika, kastrering med bedövning och andra djurvälfärdsfrågor.

Viktigast att flytta fram positionerna

Men ytterst, betonar hon, handlar uppdraget om att förbättra positionen för svenska grisbönder så att de kan konkurrera på den inre marknaden.

I dag är det dyrare att föda upp en gris i Sverige eftersom vi har strängare djurskyddslagar med mer utrymme för varje gris, halm för sysselsättning och med ökad omsorg och hygien.  

- Det handlar om hela miljön, buller, damm, allt, säger Margareta Åberg och tillägger att djuromsorg och låg användning av antibiotika i djurhållningen hänger tätt samman.

Afrikansk svinpest ett stort hot

I takt med att EU skärper djurskyddslagarna, och kontinentens grisbönder anpassar sina grisgårdarefter nya krav, kommer skillnaderna i kostnader för uppfödning av grisar att jämna ut sig vilket på sikt kan gynna svenska grisuppfödare.

Vilka frågor är mest aktuella just nu när det gäller Europas grisar?

- Afrikanska svinpesten är det största hotet just nu, annars är det kastreringsfrågan, vi driver bedövning vid kastrering där Sverige har gått före, rutinmässig svanskupering som sker på 98% av EUs grisar (förbjudet i Sverige )

Frågan om antibiotikan finns hela tiden och med ett allt högre tryck på sjukvården från multiresistenta bakterier ökar kraven från omvärlden på att minska användningen av antibiotika i djurhållningen.

- Användningen går ner i EU, flera länder har minskat kraftigt medan andra har en lång väg kvar, säger hon.

För dig som vill läsa mer!

LÄS MER: Sverige använder minst antibiotika i EU - och nu minskar den ännu mer

LÄS MER: LRFs arbete gav resultat - antibiotikareglerna skärps i EU

LÄS MER: Svenska grisar - föredöme med knorr

LÄS MER: Från dumma svenskar till förebilder