Djurhållaren överklagade föreläggandet eftersom det befintliga regelverket om grishållning tar redan hänsyn till djurens behov av strö för komfort och av utrymme att röra sig, ligga, äta och gödsla.

Den 9 maj kom domen från Förvaltningsrätten som konstaterade att föreläggandet inte har stöd i gällande regelverk samt att de aktuella boxarna är utformade i enlighet med regelverket.

Förvaltningsrätten ger alltså grisföretagaren rätt på alla punkter.

LRF har stöttat med juridik och expertis

LRF har under den juridiska processen bistått med expert- och juridisk kunskap i frågan. LRFs grisexpert Margareta Åberg, kallades även som vittne i rätten. Hon är mycket lättad över domen:
- Det är ett viktigt besked för grisföretagarna som bedriver uppfödning i dessa stallar som är förprövade och godkända sedan länge. Att ständigt lägga strö på spalten skulle leda till att underlaget inte skulle torka och därmed skulle hygienen i boxarna bli sämre, så det är en seger för suggor och smågrisar, säger hon.

Margareta Åberg är expert i frågan och var, liksom LRFs djurskyddsexpert Erika Brendov, delaktig i Jordbruksverkets arbete med den lag som gäller i Sverige i dag.

Sverige världsledande i djurvälfärd

LRF deltog också i att skapa den Vägledning som ska var ett hjälpmedel för såväl djurskyddsinspektörer som veterinärer när det gäller bedömningar på gården.
- I detta fall har Länsstyrelsen inte beaktat dem , säger Erika Brendov

- När föreskriften kom 2007 blev Sverige först med att tillåta suggan att bygga bo inför grisningen. Skulle domstolen ha kommit till ett annat beslut nu hade det lett till försämring för djuren och stora utgifter för företagarna, säger Margareta Åberg.

Läs hela domen här

LÄS MER i Land Lantbruk

LÄS MER: Svenska grisföretagare hyllas i italiensk TV

LÄS MER: Därför använder Sverige minst antibiotika i EU

LÄS MER: 7 andra LRF-framgångar under året