Årets Nötköttsföretagare 2016

Prisad familj. Marcus, Anette och Torgny Evertsson från Håkarp, Eksjö, blev Årets nötköttsföretagare 2016

Årets nötköttsföretag - dikoföretag med växtkraft

Den småländska trion Anette, Torgny och Marcus Evertsson från Håkarp, Eksjö, har utsetts till Årets Nötköttsföretag 2016 som i år hade temat Dikoföretag med växtkraft. Deras företag har ökat antalet dikor från 33 till 130 på tio år.

Priset Årets Nötköttsföretag delas ut av LRF tillsammans med Sveriges Nötköttsproducenter.  

Priset delades traditionsenligt ut på Köttriksdagens bankett som hölls torsdag 10 november. I år, den 16:e upplagan, har priset haft temat ”Dikoföretag med växtkraft” där vinnaren framgångsrikt ska ha utvecklat sitt nötköttsföretag genom entreprenörskap och nyskapande och därför utvecklat svensk nötköttsproduktion. 

Så här lyder juryns motivering:

”Vinnaren av Årets nötköttsföretag 2016 har ökat antal dikor från 33 till 130 under det senaste decenniet. Företaget visar på god marknadsanpassning efter den kalvbrist som råder genom att låta kvigorna kalva in en gång innan slakt. Med en tydlig målbild, ständig ekonomisk uppföljning, god kalvöverlevnad och låg rekrytering arbetar företaget på ett hållbart sätt med en långsiktig lönsamhet och god djurhälsa.” 
Nomineringen till priset sker genom samarbete mellan Sveriges Nötköttsproducenters köttklubbar och LRFs regioner som utser en regional vinnare i varje region.