Det är tuffa coronatider för alla. Inte minst för företagarna. Därför är det desto viktigare att piffa upp tillvaron, och det gör man enkelt med en vårbukett eller en vacker pelargon. 

Men hur ska man göra det om man är i riskgruppen? Det har LRF-medlemmen Jenny Nilsson som driver en handelsträdgård och plantskola i Dammtorp utanför Malmö en lösning på.

– Kommer inte kunderna till oss får vi åka till dem. Kunderna ringer in sin beställning och vi levererar vid dörren eller uppfarten. Jag tycker vi behöver ha den servicen till våra stamkunder – de blir jätteglada! Dessutom tror jag de gärna kommer och handlar hos oss när allt blir som vanligt igen, säger Jenny till Säsongens Bästa.

Handelsträdgårdarna är fulla med bland annat penséer och påskiljor, men även pelargoner. Årets pelargon är Tango Deep Rose With Eye som är ett utmärkt val utomhus, eftersom den är mycket regntålig.  Även om sommaren blir regnig och blöt blommar sorten rikt och utan uppehåll, och den tar inte heller skada av vinden.

Covid-19-situationen gör det väldigt svårt för blomsterhandlarna. Inte nog med att de viktiga trädgårdsmässorna har blivit inställda, kunderna kommer inte i samma utsträckning till butikerna.

- Det viktigaste för oss är att kunderna fortsatt vill och har möjlighet att köpa svenskodlade växter. Om försäljningen fortsätter minska så kommer företag att ha svårt att överleva till nästa år, säger LRF Trädgårds Maja Persson.

LÄS MER: Sår här påverkas Sveriges prydnadsväxtodlare av covid-19-situationen

5 tips till dig som vill handla blommor och växter

1. Är du frisk och symtomfri – gå ut och handla svenskodlade tulpaner, blommor och växter så länge myndigheterna inte avråder.

2. Kan du inte besöka en butik, handla på nätet eller ring till din butik och fråga om de kan köra hem varorna.

3. Fråga efter svenskodlade växter och titta efter ursprungsmärkningen Från Sverige.

4. Om du handlar åt någon äldre eller sjuk person, överraska genom att även ta med en bukett tulpaner eller en kruka med vårblommor.

5. Är det någon du inte kan besöka, skicka istället blommor via bud. Säg att du önskar svenskodlade.