Nya traditioner, ger nya affärsmöjligheter. Det är Leif Nilsson i Löderup ett bevis på. För 30 år sedan började han odla sina första pumpor. Då visste han knappt vad Halloween var för något.
Nu har han i stort sett lagt all annan jordbruksverksamhet åt sidan och ägnar sig åt pumpaodlingen året om.

LÄS MER: Omsättningen har ökat från 1,6 till 5,9 miljoner på tre år

- Vi stod i ett vägskäl för några år sedan om vi skulle satsa på pumpor eller ha det som en mindre verksamhet. Vi bestämde oss för att satsa och det har vi inte ångrat. Nu är det en året runt-verksamhet. Vi har två anställda året runt och 30 anställda nu i högsäsong, det är inte illa av en produkt som för några år sedan mest kallades för en fluga, säger Leif Nilsson.

Kraftig ökning av svensk pumpa

Men det är inte bara Leif som har sett potentialen i pumpaodlingen.
Mellan åren 2014 och 2017 växte pumpamarknaden kraftigt i Sverige. Produktionen ökade med drygt 60 procent, från 2 138 ton till 3 506 ton, enligt Jordbruksverket. Någon avmattning sedan dess har inte märkts av. Såväl större, medel som mindre pumpaodlare bekräftar trenden av det ökade intresset för pumpor i allmänhet och matpumpor i synnerhet.

För två år sedan stod matpumpor för 15 procent, nu uppskattas siffran till minst 20 procent av pumpaförsäljningen.

LÄS MER: Bjud på pumpatacos

Det är framför allt fem anledningar till att pumpaodlingen har ökat kraftigt de senaste åren: 1. Halloween har etablerat sig. 2. Allt fler är intresserade av vegetariska alternativ. 3. Ökat intresse för och kunskap om fördelarna med svenska råvaror. 4. Bättre lagringsmöjligheter hos producenter. 5. Ökad invandring.

Ökat skörd med 50 procent

- För sex år sedan såg vi ett uppsving kring matpumpan. Bland annat märker vi att många nysvenskar har pumpan som en naturlig ingrediens i sin matlagning. Nu hoppas vi kunna leverera butternut ända till april, säger Leif Nilsson som i år har ökat skörden med 50 procent från 1000 ton till 1500 ton.

LÄS MER: Frosten är pumpaodlarens största skräck

Anledningen till det beror framför allt på lagringsmöjligheterna. Nu har han 1200 kvadratmeter och det börjar bli för litet – igen.
Någon avmattning av pumpaintresset tror han inte på.

- Nej, nu är det andra generationen som firar Halloween och det är ett tecken på att firandet har satt sig. Pumporna lyser upp och sprider glädje i höstmörkret, säger Leif Nilsson.

LÄS MER: Minska klimatavtrycket - välj svensk mat

3 av 4 pumpor odlas i Skåne

75 % av pumporna odlas i Skåne län. Därefter kommer Halland 15 % och Kalmar län 7 %. Övriga 3 % odlas i Stockholm, Kronoberg, Gotland, Östergötland, Uppsala och Västra Götaland län.

Skåne odlade mer pumpor 2017 (2610 ton) än vad hela Sverige odlade 2014 (2138 ton).

Spanien är EUs största pumpaland. Där odlas 115 000 ton, enligt Eurostat.

LÄS MER: Pumpan - en 10 000 år gammal tradition