Vårt svenska klimat lämpar sig utmärkt för att odla många grönsaker, från tidig vår till sen höst. Det fanns 2019 nästan 820 företag som odlade frilandsgrönsaker, på sammanlagt 8 300 hektar och med en skörd på 282 000 ton. Drygt en tredjedel av den sammanlagda skörden var morötter, som vi i Sverige faktiskt är självförsörjande på. Vad gäller värdet på den svenska frilandsgrönsaksproduktionen uppgick den 2019 till 1,6 miljarder kr, och här stod morötter för nästan 40 procent.

Näst efter morötter är lök och sallat de grönsaker det odlas mest av i Sverige. Dessutom odlas mängder av olika sorter kål, såsom broccoli, blomkål, vitkål och grönkål, och flera andra rotfrukter, såsom rödbetor, palsternacka och rotselleri. Listan kan göras lång: stjälkselleri, persilja, dill, gräslök, salladslök, purjolök, sparris, pumpa och brytbönor... Många grönsaker äts färska, men en del av grönsakerna som odlas i Sverige går till industrin och blir till exempelvis inlagd gurka och rödbetor eller frysta gröna ärtor.

Det finns nästan lika många odlingssystem som det finns grönsaker. De flesta kålväxter och sallat planteras ut på fälten och många odlas i flera omgångar på en säsong, medan de flesta rotfrukter måste sås direkt och tar längre tid på sig att utvecklas. När det gäller lök förekommer både sådd och planterad lök. Sparris är en av få grönsaker som är flerårig. Gemensamt för grönsakerna är att de en normal sommar behöver tillgång till bevattning. När det sedan är dags för skörd skiljer det sig åt igen: grönsaker såsom kål, sallat och sparris måste skördas för hand, medan rotfrukter som morötter och rödbetor kan skördas maskinellt.

Lär dig mer om svenska grönsaker och hitta recept på Säsongens Bästa.

Statistiken i texten är hämtad från Jordbruksverkets officiella statistik, framförallt Trädgårdsundersökningen 2019 och Trädgårdsproduktion 2017. Statistiken omfattar alla kända svenska yrkesmässiga odlare med en odling av trädgårdsgrödor om minst 0,25 hektar friland, eller 200 kvadratmeter växthus. Produktionsvärdet avser i detta sammanhang den totala svenska produktionen av olika trädgårdsgrödor multiplicerat med det pris odlarna får vid försäljning av respektive gröda (avräkningspriset).