Järva Trädvårdscenter är ett företag specialiserade inom naturvård i tätortsnära områden och parker, trädfällning och trädvård, slåtter med häst och lie samt uppdragskörningar. Annelie startade företaget 2012 som ett rent arboristföretag, men har sedan valt att ändra inriktning mer och mer till att jobba med det som de brinner för allra mest - Naturvård. I företaget jobbar också Lasse Wiqvist som är kusk och utbildad inom lantbruk. Till hjälp har de tre nordsvenska brukshästar.

Vad har hänt hos er det senaste året?

Det senaste året har vi valt att VÅGA ge oss själva lite semester. Vi har ökat vår lön en aning, och försökt att trappa ner på tempot. Jag har också utfört en bukoperation som jag skjutit upp i flera år pga rädsla för lång konvalescenstid. 

Vi har även fått ramavtal med ytterligare en kommun, vilket förhoppningsvis ger oss ett jämnare flöde på jobben. 

Vad har priset Årets Hästföretagare betytt för er?

Det har framförallt betytt mycket för oss på ett personligt plan. Det är en bekräftelse på att vi har kämpat och lyckats riktigt bra med en dröm vi haft. 

Och för mig själv så har det gett mig styrka och bekräftelse på att jag som kvinna kan vara riktigt riktigt stolt över att ha startat och drivit upp ett framgångsrikt företag i mansdominerade branscher (Arborist och Hästentreprenad). 

Vilka priser fick ni och vad tyckte ni var bäst?

Vi fick ett fint inramat diplom, blommor och stipendie som vi fick använda inom olika utbildningar. Vi fick även ett abonnemang på ett kamerasystem som vi inte använt än pga tidsbrist. 

Jag uppskattade verkligen stipendiet. Med det fick vi hjälp att se över företagets ekonomi, fick bra tips och tankar om företagande, lönesättning, personlig utveckling mm. 

Vad har ni tagit med er från de priser ni fick?

Det jag skrev om stipendiet ovan. Vi fick en timmes gratis rådgivning med en upphandlingsexpert, jag lade till lite extra i samband med en upphandling vi var med i, och det gav mig riktigt bra tips som jag kommer bära med mig även i kommande upphandlingar. 

Har ni förändrat något i er verksamhet efter det ni lärt er i och med priset?

Det är nog att vi vågat ge oss själva mer lön, och ledighet. Våga lita på att jobben kommer även om vi är lediga eller tackar nej av andra anledningar. 

Vad är er styrka som företagare?

Lasse och jag kompletterar varandra, att vara två eller fler i ett företag är bra. Vi älskar det vi jobbar med och har hög ambitionsnivå och kvalité på de jobb vi utför. Att vi ger det lilla extra, samt har en god relation med våra beställare är nog viktiga komponenter. 

Om ni fick ge era bästa tips till andra hästföretagare, vad skulle det vara då?

  • Våga tro på dig själv. 
  • Våga ta bra betalt. 
  • Var en god kollega i branschen. 

Tack Anneli för att du tog dig tid!

 

Under Hästföretagarforum i Göteborg den 4 april koras vinnaren av Årets Hästföretagare 2019. Flera representanter från Hästföretagarcentrum kommer att finnas på plats, kom och träffa oss där!