Roslövsholm är ett inackorderingsstall strax utanför Flyinge i Skåne med 13 hästar, samt gäststall som används vid kurser och clinics. Det finns 30 boxar totalt på gården.

På gården bedrivs också växtodling, och Viktoria som driver stallet tillsammans med sin man är agronom samt utbildat hippolog på Island. Förutom att driva stallet, jobbar även Viktoria på Flyinge som utvecklingschef. Hon berättar:

Varför har ni valt att kvalitetssäkra er hästgård?

Jag tycker det är ett mervärde, att visa att vi är seriösa i branschen. Det är även ett sätt att hålla koll på alla lagar och regler som man faktiskt måste förhålla sig till om man ska driva inackorderingsstall, eller stall generellt. Jag är förvånad att inte fler valt, eller väljer att certifiera sig, och ska vi komma till att vår bransch och näring jobbar på ett seriöst sätt, så kommer vi nog att måsta ta efter andra branscher.

Vad var det svåraste med certifieringen?

Som alltid är det tiden, att avsätta den och sätta sig in i regelverket med mera. Men det finns ett bra underlag, som gör att man ganska snabbt ser vad man själv måste lägga ner lite tid på att förbättra eller annat. Brandskyddet var lite knepigt att få koll på, men fördelen är att när du gör din certifiering, så får du väldigt mycket bra hjälp om du inte har ”alla rätt”, och att du får chansen att kunna åtgärda detta inom en rimlig tid. Det känns skönt, och skapar en trygghet.

Nämn något som du själv tycker var bra, eller underlättade för ert arbete kring att kvalitetssäkra er gård?

Det var bra och enkla checklistor. Det var bara att följa dom, så kunde man snabbt konstatera vad som saknades eller vad som behöver förbättras. Gå igenom den, så har du koll, och det som du eventuellt inte har koll på, får du väldigt bra hjälp av Elin på HNS eller en revisor på SMAK Certifiering AB. Bara kontakta dom vid minsta tveksamhet, så kommer du enkelt vidare mot ditt mål. Jag hoppas att många fler ser att denna certifiering ger ditt företagande en trovärdighet, och ett sätt ha kontroll på ditt stall, om det är så att du skulle få frågor eller Länsstyrelsen kommer på besök. Då har du allt i din pärm, samt att skylten med ”Kvalitetssäker Hästverksamhet” ger dig och din kund det svar du behöver på att här drivs ett företag, inte en hobby.

För mer information om Kvalitetsmärkt Hästverksamhet:

SMAK Certifiering AB
Smak.se
certifiering@smak.se 

Elin LeeApple, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS)
elin.leeapple@hastnaringen.se