Emma växte upp på en gård utanför Ödeshög med både grisar, växtodling och maskinstation. Att fortsätta i sina föräldrars fotspår var ingen självklarhet, när det var dags för gymnasieval tvekade hon. Efter ett besök på familjevänners gård där de hade satsat på lite ovanligare produktionsgrenar, som kidneybönor, insåg hon att det ändå var något hon ville satsa på. Hon började därför på Vretaskolans naturbruksgymnasium och kände mer och mer att det var just växtodling som lockade mest.

Vad är det med just växtodling som du gillar?
- Jag tycker att det är så intressant att se allt från hur man bearbetar jorden beroende på jordart, till olika gödslingsmöjligheter, utsäden, sprutmedel och dess verkan, säger Emma Fyrbonde.

- Sedan är det roligt när man, i slutet av växtodlingssäsongen, får se resultatet av arbetet man har lagt ner under året.

Förutom växtodling hjälper Emma även till på familjens maskinstation och har jobbat med maskindemonstration för bland annat Väderstad. Hon har också kört maskindemonstration på Brunnby och Borgeby fältdagar.

Har du känt att du bryter mot normen när du kört maskindemo?
- Ja, det blir väldigt tydligt eftersom jag nästan alltid är den enda tjejen som kör. Många reagerar, framför allt när vi visar upp maskiner för utländska besökare. De tycker att det är roligt och spännande att en tjej kör de stora maskinerna och ställer ofta frågor.

- När jag är ute och visar upp maskinerna tillsammans med en manlig säljare så händer det ibland att kunden tydligt bara vänder sig till den manliga säljaren när de pratar, men oftast får jag bara positiva reaktioner. Eftersom det är ganska ovanligt att de ser en tjej i den rollen så blir många intresserade och lyssnar lite extra på mig.

Efter gymnasiet åkte Emma till Nya Zeeland tillsammans med sin sambo för att jobba på en gård. Gården de jobbade på hade aldrig haft en kvinnlig anställd tidigare, som inte jobbade med fåren.

- Det tog ett tag innan jag fick möjlighet att köra maskiner, men när jag väl fick göra det insåg de nog att jag var van vid att hantera stora maskiner och att jag visste vad jag höll på med.

- Först då började de istället fråga mig om vad jag kunde och vilka erfarenheter jag hade, istället för att ta det för givet.

På så sätt kunde de bättre nyttja hennes erfarenheter, hon fick utökat förtroende och fick fortsätta att köra större maskiner.

Hur kan vi göra för att få fler kvinnor att vilja arbeta inom dina områden?
- Jag tror att man behöver fler förebilder. Min mamma har alltid jobbat på gården, med både maskinstationen och djuren, så det har nog gjort att jag lockades av det lite extra.

- Tjejer måste också få chansen att prova på yrket eller delar av det. Vi måste även få möjlighet att visa vad vi går för, då brukar det lösa sig!

LÄS MER: Inspireras av fler kvinnor inom det gröna näringslivet