Vad lockade dig till yrke?

- Det var en slump att det blev just maskinhandel. Jag ville jobba i den agrara näringen med någon form av försäljning eller rådgivning, och så fick jag erbjudandet om det jobb jag nu har och tänkte att jag kunde prova något år. Nu har jag jobbat här i 10 år!

Vad är roligast med yrket?

- Mötet med kunden. Genom åren har jag fått väldigt bra relationer med många kunder och kan vara delaktig i deras investeringsplaner. Jag gillar också att det är ett fritt arbete med mycket eget ansvar, att jag har förmånen att få träffa intressanta människor och att få delta i spektakulära produktutbildningar, kundresor och annat roligt.

Kvinnliga lantbrukare berättar att det kan vara svårt att bli sedd som köpare av maskiner. Vad tänker du om det?

- Jag förstår det och har själv sett det på mässor och visningar. Till exempel kan det komma ett lantbrukarpar och säljaren pratar bara med mannen och hälsar knappt på kvinnan. Jag som kvinna ser och känner igen mig i detta. Därför försöker jag alltid att lyfta kvinnans åsikter, eller fråga vad hon tycker i frågan. Det är viktigt och kan vara avgörande för om att det blir någon affär eller ej. Sen tror jag att det sker en generationsväxling i branschen, och de yngre säljarna ser nog kvinnan som vilken företagare som helst.

Vad har du för bakgrund och behövdes det särskild utbildning?

- Jag har lantbruksbakgrund och en lantmästarexamen. Det som har hjälpt mig många gånger är lantbruksbakgrunden och det egna intresset för maskiner. Det är viktigt att kunden förstår att man vet vad man pratar om, för att inge förtroende.

Har du känt att du bryter mot normer?

- Jag har bara en positiv bild, och de få gånger som någon har betett sig drygt så överbevisar jag genom att visa på kunskap. Kanske är det så att du som kvinna behöver vara mer påläst för att bli accepterad och respekterad. Det gäller nog att inte lyssna på allt och ta åt sig, kanske är jag så positiv för jag är van efter alla år i en mansdominerad värld, och har slagit dövörat till! Tack också till min tidigare arbetsgivare Rolf Häggberg som gick i bräschen och vågade anställa en tjej, trots många skeptiska åsikter av kollegor i branschen. Men det visades att tjejer visst kan sälja maskiner.

Hur kan man få vi göra för att få fler kvinnor att vilja arbeta med samma sak som du?

- Jag vill påstå att det inte är några problem att få jobb som maskinsäljare som kvinna idag. Bara man tror på sig själv och har ett brinnande intresse för maskiner och affärer. Jag tror vi kvinnor har lättare än män för att känna av olika situationer och anpassa oss efter det, och det kan vara en fördel i många lägen.

LÄS MER: kvinnor som arbetar i de gröna näringarna.