Till sidomenyn

Vad gäller för uttag av vatten?

Utgångspunkten i lagstiftningen är att man måste ha tillstånd för att avleda vatten eller för avledning av mindre volymer göra anmälan hos Länsstyrelsen. Är det uppenbart att varken allmänna eller enskilda intressen skadas genom vattenverksamhetens (till exempel en avledning för bevattning) inverkan på vattenförhållandena får man dock avleda vatten utan varken tillstånd eller anmälan. Allmänna intressen i en situation med torka är i första hand risken för miljöpåverkan. Under torra somrar när det är låga flöden i vattendragen är utgångspunkten att det alltid blir negativ påverkan på omgivningen och att du först måste anmäla uttaget.

Miljöbalkens uttagsgränser för anmälan och tillstånd

Om det är osäkert om det blir någon påverkan kan man anmäla mindre uttag till Länsstyrelsen. Gränserna för anmälan är för vattendrag 600 kbm/dygn, max 100 000 kbm/år och för annat vattenområde 1000 kbm/dygn, max 200 000 kbm/år. Om uttaget är större måste man ansöka om tillstånd. Det betyder att om du tar ut mindre än 600 kbm per dygn så är det inte anmälningspliktigt men du är fortfarande skyldig att inte vålla skada för andra eller på miljön.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och kan avbryta vattenuttag som inte har ett tillstånd om det bedöms orsaka skada i naturen. Under perioder av torka kan Länsstyrelsen besluta om att förbjuda vattenuttag.

Egenkontroll

Alla som tar ut vatten är skyldiga att bedriva egenkontroll, detta gäller oavsett om du har tillstånd eller inte. Det innebär att vattenuttaget regelbundet ska följas upp. Du ska ha kunskap om var, när och hur mycket vatten som har tagits ut.

Här listar vi några användbara länkar till myndigheternas webbplatser om vad som gäller för uttag av vatten.

Dalarna

Om vattenuttag på Länsstyrelsen Dalarnas webbsida

Gävleborg

Om vattenuttag på Länsstyrelsen Gävleborgs webbsida

Stockholm

Om vattenuttag på Länsstyrelsen Stockholms webbsida

Uppsala

Om vattenuttag på Länsstyrelsen Uppsalas webbsida

Västmanland

Om vattenuttag på Länsstyrelsen Västmanlands webbsida