Till sidomenyn

MatGala 2022

Välkommen att fira med oss! Den 21 och 22 oktober 2022 bjuder Kärleken till den skånska maten in till MatGala på Bosjökloster i Höör. MatGalan är den första festliga tillställningen i Kärleken till den skånska matens regi. MatGalan är tillägnad att lyfta och uppmärksamma skånsk mat och dess företagare. Det blir två fantastiska dagar med matutställare, föredrag, tävlingar och upptåg. Fritt inträde och fri parkering - följ anvisningar!

MatGalan består av två delar. En del är matmarknaden, där fö­retagare som odlat och förädlat skånska och svenska råvaror låter besökaren uppleva smaker och ­dofter. Samtidigt arrangeras, för  offentliga kök och givetvis alla konsumenter, aktiviteter i ett lärande syfte.

Nästa del är galakvällen, där vi vill hylla de företagare inom matproduktionen som på något sätt fått en belöning eller utmärkelse under de senaste tolv månaderna. Här bjuder vi in personer som är viktiga för skånsk livsmedelsproduktion. MatGalan ska göra skillnad!

Fritt inträde och fri parkering - följ anvisningar!

Till sidomenyn

Program

Program för MatGalan 2022!

Matmarknaden är öppen kl.10-16

Utställarna hittar du i Logen och i Kulturstallet. Ät gärna lunch hos våra utställare på gårdsplanen.
Barnen är välkomna till Kulturstallet där de får lära sig mer om var maten kommer ifrån.

FREDAG 21 OKTOBER
Scenen i Logen

10.30-13.00 - Nya tider & Nya idéer
En inspirerande förmiddag om livsmedel, matsvinn och upphandling.

Vad behöver odlare, uppfödare och tillverkare känna till och vad behövs för att skapa affär med offentlig verksamhet? Tips & Trix för ett gott samarbete med Marie Anzelius, upphandlare, Lunds kommun och Linda Bjärle, upphandlare, Helsingborgs kommun.

Hur kan vi förenkla för småskaliga producenter och mindre leverantörer för att kunna lämna anbud och leverera? Går det att leverera en eller flera produkter? Och när kan jag leverera? Dynamisk upphandling – ett nytt upphandlingssystem som vi inte tidigare sett Marita Johannesson, upphandlare Växjö kommun och Tina Stormark, upphandlingschef, Växjö kommun.

Hur skapar vi magiska matiga upplevelser med svenska råvaror? Jens Ericsson, General Manager för Svenska Kocklandslaget, berättar om några av sina erfarenheter utifrån det utvecklande arbetet med Sveriges kocklandslag världen över.

Offentliga kök i ett hållbarhetsperspektiv – samtal med mig, dig och oss alla – du bestämmer ämnena! Madeleine Nilsson och Björn Beckman från LRF Ungdomen Skåne inleder samtalet om framtiden för skånsk jordbruk.

Pitchparty! Nya innovativa produkter av spannmål presenteras av gastronomi och lantmästarstudenter – rösta på bästa innovationen!

LÖRDAG 22 OKTOBER
Scenen i Logen

11.30-12.30 - Har vi råd att säkra den skånska och svenska maten?
- är en fråga som Isabel Moretti, vd Svenskt Kött, och Per Frankelius, forskare, Linköpings universitet, ställer. De berättar och illustrerar olika sammanhang. Det handlar om att maten måste få ett större värde och att vi ska producera mer mat i Sverige – vår sårbarhet är att vi endast producerar 50 % idag, vilket betyder att vi exporterar en miljöpåverkan när vi importerar. Svensk matproduktion är av världsklass vad gäller djuromsorg, djurvälfärd och miljö. För att vi ska kunna öka produktionen behöver vi en ekonomisk hållbarhet, d.v.s ha råd att producera. Vi behöver en biologisk hållbarhet i jorden, vilket innebär att vi behöver producera både animaliska produkter och vegetabiliska produkter. Det bidrar till det cirkulära. Hur ska jag som konsument agera? 
- Välj svensk mat
- Välj efter säsong
- Undvik att slänga mat
- Ta vara på det som blir över.

14.00–15.00 - Odla hösten – med spännande nytt!
Vi får lära oss om hur vi kan odla vid denna tid på året. Tips på nya spännande växter som både är vackra och kan ätas! Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist, författare och känd från TV.

Senast uppdaterad: 2023-02-06