
Häst
LRF ser hästen som en given och naturlig del av det gröna näringslivet och arbetar för att hästföretagarna ska få bästa möjliga förutsättningar.
Häst
Hästnäringen har stor potential och bidrar med viktiga värden till samhället. Men det finns också utmaningar. Som i många andra branscher har omvärldsfaktorer under de senaste åren drivit på kostnaderna och kraftigt påverkat förutsättningarna att driva hästverksamhet.
LRF ser hästen som en given och naturlig del av det gröna näringslivet och arbetar för att hästföretagarna ska få bästa möjliga förutsättningar. Hästföretagen behöver ha samma möjligheter som andra animaliebaserade verksamheter, såväl när det gäller gemensamma jordbrukspolitiken som när det gäller regelverk som har betydelse för att driva och utveckla hästverksamheten.
LRF vill se ett stärkt hästföretagande
Hästföretagandet behöver generellt få en tydligare roll och bättre förutsättningar inom flera områden. Det finns ett antal regelverk och även tillämpning av desamma, som skulle behöva förändras för att hästverksamma ska kunna driva och utveckla sina företag på ett mer effektivt sätt.
Hästföretagare ska få samma förutsättningar som andra företagare inom de gröna näringarna, exempelvis gällande bygglovsbestämmelser, skattefrågor och i den gemensamma jordbrukspolitiken. Här vill LRF se en rimlig tillämpning.
LRF vill även se bättre tillgänglighet till exempelvis veterinärer, rådgivningsinsatser, projektstöd och företagsutvecklingsstöd för hästnäringen.
Gällande miljö och hållbarhet vill LRF i samverkan mellan stat och näring fullfölja förslagen i hästnäringens gemensamma remissyttrande på övergödningsutredningen genom en riktad hästsatsning på det miljömässiga området.
Detta gör LRF för att stärka hästföretagandet
Målet med LRFs verksamhet inom häst är fler professionella hästföretag med ökad lönsamhet och konkurrenskraft. LRF arbetar med påverkansarbete, företagsutveckling och opinionsbildning inom ett antal olika områden och bidrar till målsättningarna för såväl LRF Häst och Nationell strategi för hästföretagande, som LRFs prioriterade mål om att fler ska se de gröna näringarna som en framtidsbransch.
- LRF arbetar för regelförenklingar som behövs på flera områden för att möjliggöra ett konkurrenskraftigt hästföretagande. Exempelvis har LRF tillsammans med resten av hästnäringen lyckats förändra Konsumentköplagen så att den ger köparen ett utökat undersökningsansvar och säljaren möjlighet att avtala bort den omvända bevisbördan, säkerställt att Gårdsstödet är tillgängligt att söka vid brukandet av mark med häst, att ridning och körning räknas som avdragsgill friskvård och att jordbruksundantaget i strandskyddet gäller även för vissa hästverksamheter.
- LRF erbjuder tillsammans med samarbetspartners företagsutvecklingsinsatser som syftar till en bättre lönsamhet och attraktionskraft för hästföretagare. Läs mer om verksamheten här (LRF Häst)
- LRF arbetar med opinionsbildning för att synliggöra vikten av den svenska hästnäringen och dess stora samhällsekonomiska betydelse. Tillsammans med Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) arbetar LRF med att sprida kunskap om vilka mervärden hästnäringen erbjuder och vad hästföretagandet betyder för öppna landskap, landsbygdsföretagande och jobb.
Om den nya konsumentköplagen
En ny Konsumentköplag trädde i kraft den 1 maj 2022. Den ger köparen ett utökat undersökningsansvar och säljaren möjlighet att avtala bort den omvända bevisbördan. Framgången är ett resultat av ett stämmouppdrag till LRFs riksförbundsstämma 2014 och ett intensivt påverkansarbete från LRFs sida - både på Brysselnivå och därefter på nationell nivå.
Tips från C-G Leissner på advokatfirman Carat, som suttit med i en LRF-samordnad expertgrupp och påverkat den nya lagtexten:
-
Kraven på köparen har stigit. Köparen måste själv göra en undersökning av hästen som ska förvärvas. Utöver vad lagtexten säger bör köparen kräva att säljaren redogör för allt han känner till om hästen, samt även tala med tidigare ägare, behandlande veterinärer och försäkringsbolag. Detta kräver medgivande från säljaren, men ska inte hindra köparen utan denne bör insistera. Säljaren i sin tur ska utnyttja möjligheten att avtala bort den omvända bevisbördan. Detta kan vara prispåverkande men är sannolikt av godo i det långa loppet.
LRF Häst
LRF Häst är branschavdelning inom LRF som samlar hästnäringen för att gemensamt arbeta för hästföretagarnas förutsättningar.
Läs mer
Avtalsmallar för hästföretag
Här hittar du nya avtalsmallar för dig som driver hästföretag. Mallarna är framtagna i samarbete med jurister på...
Hållbar hästnäring del 1
Utvecklat hästföretagande för nya jobb.
Hållbar hästnäring del 2 - gödsel
Ett webbinarium om hållbar hästnäring och gödsel. Du som är medlem i LRF kan se webbinariet i efterhand.
Hållbar hästnäring del 3 - vatten
Ett webbinarium om hållbar hästnäring och vatten. Du som är medlem i LRF kan se webbinariet i efterhand.
Hållbar hästnäring del 4 - Energi
Ett webbinarium om hållbar hästnäring och energi. Du som är medlem i LRF kan se webbinariet i efterhand.
Hållbar hästnäring del 5 - Konsumtion
Ett webbinarium om hållbar hästnäring och konsumtion. Du som är medlem i LRF kan se webbinariet i efterhand.
Hästnäringen i siffror
Få en instruktion i statistikverktyget Hästnäringen i siffror i ett webbinarium! Du som är medlem i LRF kan se...
Nya förutsättningar för biogas – gastraktor, långsiktiga stöd, energipriser och hästgödsel
Ett webbinarium om förutsättningar för biogas.
Smittskydd häst
Organisationerna i hästnäringens Djurvälfärdskommitté går samman för att belysa alla små saker hästhållare kan g...
Övergödningsutredningen häst
I augusti 2020 lämnades hästnäringens gemensamma yttrande om Övergödningsutredningen till Miljödepartementet. Kr...