PFAS är en växande fråga för lantbruket och livsmedelsproduktionen.

Om PFAS

PFAS är ett samlingsnamn för över 10 000 industriellt framtagna kemikalier, ofta kallade "evighetskemikalier" på grund av sin mycket stabila struktur. Dessa ämnen är svårnedbrytbara och kan finnas kvar länge i miljön. PFAS renas inte bort med vanliga metoder och har påträffats i yt- och grundvatten, dricksvatten och livsmedel.

Föroreningar förekommer särskilt i mark och vatten nära flygfält, brandövningsplatser, avfallsanläggningar och vissa industrier där brandskum eller brandfarliga vätskor har använts. PFAS finns också i många vardagsprodukter – som impregneringsmedel, kosmetika, rengöringsmedel, medicinteknisk utrustning, tandvårdsmaterial, elektronik och byggnadsmaterial – samt i vissa växtskyddsmedel.

Den största kända utsläppskällan i Sverige är användning av brandskum vid brandövningar. Under de senaste åren har användningen av PFAS börjat regleras allt mer, både i Sverige och inom EU.

Är du intresserad av det här sakområdet? Du som är medlem i LRF kan följa det och få relaterade nyheter från LRF direkt till din inkorg.

Logga in som medlem.

Är du intresserad av det här sakområdet? Du som är medlem i LRF kan följa det och få relaterade nyheter från LRF direkt till din inkorg.

Logga in som medlem.

Till sidomenyn

PFAS och lantbruket

I dag finns gräns- och riktvärden för PFAS i flera livsmedel, bland annat kött, mjölk och ägg. Gränsvärdena för dricksvatten till människor har skärpts successivt och sänks ytterligare 2026. För dricksvatten till djur finns ännu inga fastställda gränsvärden.

I Sverige är PFAS-föroreningar oftast koncentrerade till specifika områden, särskilt där brandskum använts. Samtidigt kan ämnena spridas via vatten, vilket innebär att även lantbruk längre från den ursprungliga källan kan påverkas.

För lantbrukare kan PFAS-föroreningar innebära att produktionen tillfälligt måste stoppas, med inkomstbortfall och ökade kostnader som följd. Samtidigt är ersättningsprocesserna ofta långa och komplicerade, även när snabba åtgärder krävs för att begränsa skadorna. Om föroreningar sprids till mark, vatten och foder i större omfattning riskeras inte bara enskilda verksamheter – på längre sikt kan även Sveriges livsmedelsförsörjning påverkas.

PFAS förekommer även i vissa växtskyddsmedel som är godkända av svenska och europeiska myndigheter. LRF följer utvecklingen och myndigheternas hantering noga.

Särskilt om växtskyddsmedel och TFA

Sommaren 2025 fattade Danmark beslut om med nästan omedelbar verkan förbjuda alla växtskyddsmedel, totalt sex verksamma ämnen och 33 enskilda produkter som bryts ned till TFA (triflourättiksyra), den minsta PFAS-molekylen.

Miljøstyrelsen forbyder 23 pesticidmidler - Miljøstyrelsen

Eftersom Danmark och Sverige, och övriga nordiska samt baltiska länder, har ett samarbete kring godkännanden av växtskyddsmedel behöver Kemikalieinspektionen (KemI) undersöka vad det danska beslutet innebär för svensk del och en redogörelse ska komma under hösten.

På kort sikt vore det inte möjligt att producera höstvete, potatis, oljeväxter och trädgårdsgrödor i dagens volymer om Sverige fattar motsvarande snabba beslut som Danmark.

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, arbetar på en rapport om riskerna med TFA. Den är försenad men väntas bli klar i början av 2026. 

Till sidomenyn

Så arbetar LRF med PFAS-frågan

LRF arbetar för att synliggöra lantbrukets situation i denna komplexa fråga – både genom att lyfta konsekvenserna för drabbade lantbrukare och genom att verka för en balanserad hantering där miljö, livsmedelssäkerhet och produktionsförutsättningar vägs samman.

En särskild arbetsgrupp inom LRF samordnar arbetet med PFAS-frågan. LRF bevakar myndigheternas insatser och driver frågor som rör rättssäkerhet, tydlig samordning, praktisk vägledning och snabb ersättning till lantbrukare som påverkas.

Till sidomenyn

Var kan jag läsa mer?

För mer information om PFAS och dess påverkan på miljö, hälsa och livsmedel, hänvisar vi till ansvariga myndigheter:

Till sidomenyn