Ursprungsverifiering av griskött
2025-11-28 12:00 - 13:00
- Plats: Digitalt via Teams
- Arrangör: LRF Kött
- Målgrupp: Medlemmar i LRF
LRF Kött bjuder tillsammans med Sveriges Grisföretagare samt Kött- och Charkuteriföretagen (KCF) och Svenska Köttföretagen in till ett lunchmöte ursprungsverifiering för griskött.
Klicka här för att ansluta till mötet
Program:
• Inledning, Fredrik Sundblad, LRF Kött
• Sveriges Grisföretagare
• Ursprungsverifiering gris
- Ida Hansen, Svenska Köttföretagen
- Ulrika Norvell, Kött- och Charkuteriföretagen (KCF)
Svenska Köttföretagen driver på uppdrag av Kött- och Charkuteriföretagen ett system för ursprungsverifiering av svenskt griskött. Svenskmärkt griskött DNA-testas och jämförs med DNA från svenska galtar för att säkerställa att konsumenterna verkligen får svenskt kött. Systemet stärker branschens trovärdighet och bevarar svenska mervärden.
Svenska Köttföretagen äger de flesta semin-galtar i landet men prover behövs också från gårdsgaltar för att systemet ska bli heltäckande. Vi berättar mer om systemet hur man kan bidra med DNA-prover.
Du som deltar kan ställa frågor i chatten som vi efterhand lyfter till föredragshållaren. Mötet spelas in och kan ses i efterhand.
LRF Kött har sedan hösten 2022 arrangerat lunchmöten för att så många som möjligt ska kunna vara med och lyssna och ställa frågor. Om du har förslag på frågor eller ämnesområden som vi ska ta upp är du är välkommen att komma med önskemål till fredrik.sundblad@lrf.se eller jessica.ekstrom@lrf.se.
Vi hoppas att vi ses de kommande lunchmötena!
LRF Branscher genom Fredrik Sundblad och Jessica Ekström, LRF Kött