I Sverige äter vi mycket fisk och sjömat per person och år. Trots det importeras en stor andel av det vi konsumerar i dag och vissa arter hotas av utfiskning. Som svar på detta har det de senaste åren börjat odlas fisk i stallar på gårdar runt om i landet.

Till sidomenyn

Fördelar med landbaserad fiskodling

  • Miljömässig hållbarhet: Landbaserad fiskodling minskar risken för överfiske i naturliga vatten och bidrar till att bevara marina ekosystem. Kontrollerade förhållanden även minska utsläpp av näringsämnen.

  • Lokal produktion: Odling av fisk på gårdsnivå möjliggör lokal produktion, vilket kan minska transportbehovet och därmed också koldioxidutsläppen. Det stödjer även lokal ekonomi och kan skapa arbetstillfällen.

  • Förutsägbar produktion: Landbaserad odling tillåter en mer förutsägbar och jämn produktion året runt, oberoende av väderförhållanden, vilket kan öka lönsamheten och försörjningstryggheten.
Till sidomenyn

Utmaningar

  • Höga initiala investeringar: Uppbyggnaden av anläggningar för landbaserad fiskodling kräver investeringar i infrastruktur och teknik.

  • Energiförbrukning: Landbaserad fiskodling kan vara energikrävande, särskilt i kallare klimat som Sverige, där uppvärmning av vatten och underhåll av odlingsanläggningar kan innebära höga energikostnader.

  • Marknadsutmaningar: Trots det ökande intresset för hållbart odlad fisk möter mindre producenter hinder för att nå ut på marknaden och konkurrera med större aktörer. Det finns även utmaningar med att matcha konsumenternas smakpreferenser och prisförväntningar.
Till sidomenyn

Sammanfattning

Landbaserad fiskodling på gårdsnivå har potential att skapa hållbar matproduktion och ekonomisk utveckling, men det kräver noggrann planering och hantering av de utmaningar som kommer med höga initialkostnader, energibehov och kompetenskrav.

Till sidomenyn

Vill du veta mer om landbaserad fiskodling?

Vilken marknadspotential finns för lantbrukare som är intresserade av fiskodling – och vad krävs för att utvecklingen ska ta fart? Tillsammans med experter och fiskodlare undersöker vi möjligheterna.

Experten Markus Langeland (RISE) fiskodlaren Pernilla Sigesgård (Gården Önnestad) och Anders Engström (AGFO) utforskar framtiden inom landbaserad fiskodling.

Webbinariet är kostnadsfritt men du behöver skapa ett konto för att titta.

Till sidomenyn

Kan landbaserad fiskodling bli storkap för bönder?

Det här innehållet är låst.

Visst innehåll på LRF.se är låst och kan endast visas för inloggade användare. Logga in eller skapa ett konto för att komma åt innehållet du försökte se.

Till sidomenyn

Framtidens Bonde

Webbinariet om perenna landbaserad fiskodling ingår i "Framtidens Bonde" – en webbinarieserie som erbjuder fördjupade insikter i en av Sveriges mest framåtblickande sektorer: de gröna näringarna!

Se mer här