Är du drabbad av vattenskyddsområde i din bygd?
2025-05-27

På många håll i landet pågår uppdateringar av gamla vattenskyddsområden, och i vissa fall bildas helt nya. När ett vattenskyddsområde revideras kan området utökas, och ofta skärps kraven på den som bedriver jord- och skogsbruk. Det kan till exempel handla om begränsningar i hur man får ha maskiner uppställda, lägga gödsel i stuka eller avverka skog. Ofta tillkommer förbud, eller krav på anmälan eller tillstånd för exempelvis spridning av gödsel och bekämpningsmedel.
Sedan 2021 finns en ny vägledning för inrättande av vattenskyddsområden:
Vägledning om inrättande och förvaltning av vattenskyddsområden.
Vägledningen tydliggör att beslut om vattenskyddsområde ska grundas på de risker och förutsättningar som gäller i det specifika området, och att skyddsföreskrifterna ska vara lokalt anpassade. Eftersom ett vattenskyddsområde ofta innebär både försvårad och fördyrad brukning är det viktigt att bevaka att det inte införs större områden eller skarpare föreskrifter än vad som krävs för att skydda vattnet. Det är därför också viktigt att lämna synpunkter när tillfälle ges.
Så här kan ett förslag till nya vattenföreskrifter se ut: Förslag till vattenskyddsområde med föreskrifter för vattentäkterna Gerdal och By, Örnsköldsviks kommun.
LRFs kommunavdelningar har här en central och viktig roll i organisationen, eftersom många beslut som berör företagare inom de gröna näringarna fattas på kommunal nivå. Frågor och uppgifter för kommunavdelningen att arbeta med varierar och påverkas av var i landet den verkar. Att svara på remisser från kommunen och andra myndigheter, exempelvis kring revidering av vattenskyddsområden, är en av många frågor för kommunavdelningen att hantera.
– Jag uppmanar samtliga markägare att noggrant övervaka och besvara remisser samt att utnyttja fördelarna med att vara medlem i LRF för att bevaka dessa frågor, säger Hans Nordin, miljö- och vattenansvarig i LRF Örnsköldsviks kommunavdelning.
Genom att vi är många, och att vi baserar vårt arbete både på den lokala kännedom som medlemmar och förtroendevalda besitter samt sakkunnigas expertis i frågorna, kan vi påverka brett och starkt. Då hjälper vi politiker och tjänstemän att basera politiska beslut som berör LRF:s medlemmar på korrekt och aktuell information, avslutar han.
Ta gärna kontakt med vår regionalt sakkunnige för att få mer information och stöd.
Ann-Sofi Collin
Infrastruktur och miljö
010-184 26 52
ann-sofi.collin@lrf.se
Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk
LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.