
Vatten
En tillräcklig tillgång på friskt vatten är inte bara en förutsättning för mänskligt liv, det är också avgörande för att kunna odla, föda upp djur och bedriva andra verksamheter inom det gröna näringslivet.
Vatten
Sveriges jord- och skogsbrukare har sjöar, vattendrag, kustavsnitt och grundvattenmagasin på, och i anslutning till, sina marker som de värnar. Dikesunderhåll och bevattning ses som naturliga och självklara delar i företagandet då både för mycket och för lite vatten kan leda till minskad matproduktion.
Så här vill LRF att vattenförvaltningen ska utvecklas
EUs vattendirektiv ska skydda och förbättra alla vatten i medlemsländerna, men Sverige ställer också högre krav än många andra länder. När Vattenmyndigheten listar de största miljöproblemen så är det övergödning, markavvattning och vandringshinder - tre områden som i högsta grad berör LRFs medlemmar. Vattenfrågan är lika viktig för stad som för land, men åtgärderna och därmed kostnaderna hamnar oftast på landsbygden.
- LRF ser en risk i att Sverige sätter målen i vattendirektivet så högt att de försvårar målen i den livsmedelsstrategi som riksdagen beslutat och försämrar det svenska lantbrukets konkurrenskraft.
- LRF jobbar för att vattendirektivets undantag ska tillämpas för mindre stränga krav och en mer positiv attityd till dikesunderhåll som åtgärd för produktion, miljö och klimatanpassning.
- LRF vill se att Vattenförvaltningsutredningen (SOU 2019:66) utvecklas till en proposition för att möjliggöra att Sverige uppnår vattendirektivets förpliktelser samtidigt som alla undantag som är möjliga utnyttjas.
- LRF efterlyser också återkoppling från myndigheterna på de insatser som görs av lantbrukare, så att man får ett kvitto på att vattnet faktiskt blir renare med hjälp av det arbete som läggs ner på att exempelvis anlägga våtmarker och skyddszoner.
Det här gör LRF inom vattenvård och klimatanpassning
- Lantbruket i Sverige har bedrivit ett systematiskt vattenvårdsarbete sedan början av 1980-talet, genom bland annat Greppa Näringen och LEVA – Lokalt engagemang för vatten.
- LRF tar ledarskap i frågorna kring vattentillgång och bevattning och arbetar för myndigheters och politikers ökade förståelse för konsekvenserna av besluten kring vatten. Det har bland annat lett till enklare regler inom vattenskyddsområden och dikesunderhåll.
LRF arbetar för en ökad förståelse för att det behövs en klimatanpassning av odlingen. Enligt myndigheters utredningar kostar den nödvändiga anpassningen tiotals miljarder kronor och LRF försöker möjliggöra investeringar i bevattningsdammar och täckdikning. - LRF och Havs- och Vattenmyndigheten vattenmyndigheternasamarbetar i det vattenvårdsprojektet LEVA, tillsammans med Jordbruksverket och de regionala Vattenmyndigheterna med lokala åtgärdssamordnare som visat sig vara en effektiv plattform för arbete med vattenvård på landsbygden.
- Lantbrukarna bekostar forskning om nya odlingsmetoder med mindre påverkan på vattenmiljön genom att en andel av avräkningspriset på exempelvis potatis, vete och mjölk till lantbrukaren sätts in forskningsfonden Stiftelsen Lantbruksforskning.
Om vattendirektivet
EU:s vattendirektiv beslutades år 2000 och syftar ytterst till att vattnen i Europa ska bli renare och att vattnet ska räcka till alla.
Den tredje och officiellt sista cykeln i EU:s vattendirektiv är under åren 2021-2027. Liksom i de två tidigare cyklerna finns 25-30 000 svenska sjöar och vattendrag klassade. Statusklassningen och åtgärdsförslagen påverkar landsbygden både genom åtgärder i växtodlingen, i skogsbruket, enskilda avlopp och vandringshinder. Det vatten som ingår i direktivet är sjöar, vattendrag, kustavsnitt och grundvattenmagasin.
Kopplingen mellan EU:s vattendirektiv och den svenska landsbygden är främst genom åtgärder för att minska näringsläckage från åkermark, åtgärder i skogsbruk och enskilda avlopp men även i vandringshinder.
Äga och förvalta diken
Avtal om vattenledning
Fördjupning
Avtalsmall för vattenavledning
Vill kommunen dra en ledning för vatten och avlopp på din mark? Använd vår avtalsmall för vattenavledning innan...
Checklista vid låga vattennivåer
Risk för torka och låg grundvattennivå? LRF har tagit fram en checklista som stöd.
Erosion
Tips om åtgärder
Extremväder, vad har vi att vänta oss?
Webbinarium - vad betyder extremt väder i ett odlingsperspektiv?
Hållbar hästnäring del 3 - vatten
Ett webbinarium om hållbar hästnäring och vatten. Du som är medlem i LRF kan se webbinariet i efterhand.
Kurser via Studieförbundet Vuxenskolan
Studieförbundet Vuxenskolan arrangerar kurser som är riktade till medlemmar och förtroendevalda inom LRF.
Regler för vattenuttag
Webbinarium om regler för vattenuttag med LRF, Jordbruksverket, Havs- och vattenmyndigheten och Länsstyrelse.
Rena vatten till bevattning
Bra vattenkvalitet är viktigt vid odling av livsmedel. I filmen får du information om hur du kan förebygga riske...
Samla vatten för bevattning
Säkra dig mot extremväder.