Årets lokalavdelning – Övre Ådalen

Ann Kjörsvik, ordförande och Monica Lundgren, kassör i LRF Övre Ådalens lokalavdelning mottog priset på stämman.

Årets lokalavdelning 2023 inom LRF finns i Övre Ådalen som består av de tre gamla lokalavdelningar Backe, Junsele och Ramsele.

På LRF riksförbundsstämma I Sånga-Säby den 23 maj mottog Monica Lundgren, kassör och Ann Kjörsvik, ordförande i LRF Övre Ådalens lokalavdelning utmärkelsen som Årets lokalavdelning. Priset på 30 000 delades ut av förbundsordförande Palle Borgström.

– Det här är en stor ära och vi är jätteglada. Men vi är också sorgsna över att vår engagerade ordförande, som gick bort i februari, inte får ta del av det här, säger Monica Lundgren, kassör i avdelningen.

Monica Lundgren, kassör och Ann Kjörsvik, ordförande i LRF Övre Ådalens lokalavdelning mottog priset av Palle Borgström, LRFs förbundsordförande
Monica Lundgren, kassör och Ann Kjörsvik, ordförande i LRF Övre Ådalens lokalavdelning mottog priset av Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.

Samverkan med viktiga aktörer

Övre Ådalens lokalavdelning har med stort hjärta och varmt engagemang arrangerat flera aktiviteter under året. De har genom sin samverkan med det övriga lokalsamhället samt viktiga samarbetspartners som exempelvis Länsstyrelsen Västernorrland utvecklats och fått nya idéer vilket gjort det meningsfullt, enkelt och roligt att vara med i LRF. 

Brinner för integration och mångfald

Sedan ett par år tillbaka arbetar lokalavdelningen aktivt med integration och mångfaldsfrågor där lokalavdelningens före detta ordförande Annika Falkensson var en av de drivande eldsjälarna. Bland annat har lokalavdelningen arrangerat flertalet vinterutflykter för nyanlända.

– Våra vinterutflykter har vart väldigt uppskattade. Förra året bjöd vi in ukrainska flyktingar och året innan det var det flyktingar från Syrien som fick åka ”skotertaxi” ner till sjön för att pimpla. Vi bjöd på både korv och fika, berättar Monica Lundgren.

Flyktingar från Syrien bjöds in till skoterutflykt där de bland annat fick åka skotertaxi.
Flyktingar från Syrien bjöds in till skoterutflykt där de bland annat fick åka skotertaxi.

Bonden i skolan

I fjol började lokalavdelningen med Bonden i skolan för att lära barn om lantbruk. Ett koncept som är tänkt att arrangeras årligen med elever från årskurs 6 på Junsele skola.

– Vi vill lära barnen mer om lantbrukaryrket och livsmedelsförsörjningen och har anordnat tre träffar med elever i årskurs 6. Vi har haft lektioner och visat tre lärorika filmer -Tänk om maten tar slut? Om mjölk, spannmål samt potatis och rotfrukter som LRF ungdomen producerat. Nu i början på juni blir det studiebesök på en mjölkgård och en fårgård. Den tredje träffen blir till hösten när eleverna börjat sjuan. Då har vi en heldag på en gård med olika stationer där ungdomarna får prova på olika gårdssysslor som att mjölka och utfodra. Vi kommer ha ost och mjölktest, traktortaxi och en spännande femkamp där eleverna ska såga till en klabb på precis ett kilo. Klippa till ett snöre som är 1 meter och spika ned spikar i en planka på tid utan att kröka dem, berättar Monica.

Även denna aktivitet är något som förra ordföranden Annika Falkesson var med och drog igång. Dessvärre gick hon bort efter kort tids sjukdom i början av året. Vilket har lämnat ett stort tomrum hos lokalavdelningen.

– Annika har alltid varit en idéspruta och vart den drivande, hon är enormt saknad.  Vi vill gärna fortsätta i Annikas anda med mycket aktiviteter och engagemang, avslutar Monica.

Bonden i skolan konceptet - En årligen återkommande aktivitet som utbildar unga i hur lantbruk och skogsbruk fungerar.
Bonden i skolan konceptet - En årligen återkommande aktivitet som utbildar unga i hur lantbruk och skogsbruk fungerar.

Kommande aktiviteter

Den 27 maj har lokalavdelningen planerat för ett betessläpp öppet för endast medlemmar. Tidigare år har avdelningen arrangerat betessläpp tillsammans med Norrmejerier och då har det som mest kommit 500 besökare för att se kornas glädje när de kommer ut på grönbete. I sommar blir det studiebesök hos mästerkocken Emilia Nilsson och hennes grisar. En kurs i biodling finns även i planerna likväl som en bonde-träff om krisberedskap samt julbord.

Utmärkelsen Årets lokalavdelning premierar en lokalavdelning som utmärkt sig utifrån årets uppsatta kriterier. Årets lokalavdelning lyfts också fram för att kunna sprida goda exempel och inspirera andra lokalavdelningar runt om i landet. Detta har LRF gjort sedan 1997.

Tidigare år har lokalavdelningen arrangerat betessläpp där över 500 besökare anslöt.
Tidigare år har lokalavdelningen arrangerat betessläpp där över 500 besökare anslöt.