Årets nötköttsföretag i Västerbotten 2025

Lars-åke Viklund, Stefan Lindgren och Marie Viklund, Tannsele lantbruk i Lycksele
Lars-åke och Marie Viklund mottog utmärkelsen Årets nötköttsföretag i Västerbotten. Här tillsammans med Stefan Lindgren, ordförande LRF Västerbotten i mitten.

När mjölkkrisen slog till valde Lars-åke och Marie Viklund i Lycksele att ställa om – från mjölk till nötkött. I dag driver de en gård som levererar kött till kommunen och tar emot skolelever. Nu prisas de som Årets Nötköttsföretag i Västerbotten 2025.

När Lars-åke  och Marie Viklund tog över släktgården i Tannsele blev de den femte generationen lantbrukare på platsen. Gården hade då ett 50-tal mjölkkor, men 2014 förändrades allt. Mjölkkrisen gjorde det ohållbart att fortsätta – och paret stod inför ett avgörande beslut: lägga ner eller tänka om.
– När Lycksele kommun frågade om vi kunde leverera köttfärs från våra mjölkkor tvekade vi inte. Det blev startskottet för vår nya inriktning, berättar Marie Viklund.

Från mjölk till kött – med framgång

Den 3 oktober 2016 mjölkade de för sista gången. Därefter började de inseminera sina bästa mjölkkor med köttras och köpte in köttraskvigor. I stället för att trappa ner, som många gör efter mjölkproduktion, valde de att satsa – och fördubblade sin omsättning.
Ladugården byggdes om till en 370 kvadratmeter stor ligghall, och med ytterligare 100 hektar arrenderad mark kunde de utöka till cirka 65 dikor och ungdjur. De har behållit många rutiner från mjölktiden, som regelbunden dräktighetskontroll och klövverkning.
Lars-åke arbetar heltid på gården och har en bakgrund inom skogsbruk. Marie kombinerar arbetet på gården med ett deltidsjobb inom flyget. Tillsammans har de nu drivit nötköttsproduktion på gården i tio år. På gården odlas dessutom över 100 hektar vall för att försörja djuren.

Tannsele lantbruk i Lycksele
Försäljningen sker utan mellanhänder – bland annat direkt från gården, via gårdsbutik.

Kött med kontroll – från gård till gaffel

Allt kött tas på återtag från Jämtlandsgårdens slakteri och säljs som köttlådor eller förädlas till produkter som falukorv, ölkorv och salami. Försäljningen sker utan mellanhänder – direkt från gården,via gårdsbutik, annonsering, REKO-ring till kommunen, sjukhuset, lokala restauranger och privatpersoner.
– Vi vill erbjuda produkter vi själva tror på. Därför följer vi hela kedjan – från slakt till förädling – för att säkerställa kvaliteten. Vi försöker även lyssna in vad konsumenterna efterfrågar och anpassar våra produkter därefter, säger Marie.

Tannsele lantbruk i Lycksele
Här finns 65 dikor och ungdjur.

En öppen gård med framtidsvisioner

Tannsele Lantbruk är inte bara en produktionsgård – det är också en plats för lärande och möten. Just nu bygger paret en konferensanläggning vackert beläget vid Umeälven, tänkt för studiebesök, mindre grupper och arrangemang.
– Vi har redan haft all personal från Lycksele kommun här. Det är viktigt att visa var maten kommer ifrån, säger Marie.
Gården är också en besöksgård i samarbete med LRF. Skolklasser får plantera och skörda i deras skolträdgård för att sedan tillaga egen mat – och samtidigt lära sig om odling, vart maten kommer ifrån och beredskap.
– Vi vill visa att man inte behöver en gård för att odla. Det går minst lika bra i en hink på en balkong, säger Marie.

Nomineras till riksutmärkelse

Utmärkelsen som Årets Nötköttsföretag i Västerbotten innebär också en nominering till utmärkelsen på riksnivå. Den delas ut av LRF Kött i samråd med Sveriges Nötköttsproducenter den 30-31 oktober i Uddevalla. Temat för året är företag som satsat på dikoproduktion – något Tannsele Lantbruk verkligen gjort med hjärta.

Motiveringen: Tannsele Lantbruk har med ett nytänkande engagemang ställt om från mjölk- till nötköttsproduktion. Genom en hållbar avelsproduktion, lokal försäljning av kött och med ett nära samarbete med kommun och skolor har de skapat en mångsidig och öppen gård. Med fokus på kvalitet, kunskapsspridning och entreprenörskap är mottagarna värdiga utmärkelsen Årets Nötköttsföretag i Västerbotten 2025.

Tannsele lantbruk i Lycksele
Gården är vackert belägen och här finns snart möjligheter till konferens,

Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk

LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.