Årets Nötköttsföretagare i Västerbotten 2023

Årets Nötköttsföretagare Västerbotten 2023
Utdelning av blommor och diplom

Årets utmärkelse från LRF Kött går till Stenhalla Gård, Skellefteå kommun, som drivs av Bo och Anders Nilsson. De har på kort tid blivit en framgångsrik gård och har potentialen att växa och utvecklas framåt.

När LRF Västerbotten besöker Stenhalla Gård blir vi varmt välkomnade av Bo och hans bror Anders. De berättar om hur de köpte gården -73 och blev mjölkbönder, något som de fortsatte med ända tills 2020 då de tog det stora beslutet om att ställa om till köttproduktion. 
- Det var ett stort beslut, berättar Anders. Vi funderade länge innan vi gjorde den övergången.

De saknar mjölkkorna, men det är mer flexibelt att ha köttdjur

Visst saknar vi mjölkkorna ibland, men vi är nöjda att vi bytte linje. Det är betydligt mer flexibelt bedriva köttproduktion – man är inte lika bunden. Å andra sidan går saker och ting fortare med mjölkkor, exempelvis kan man göra justeringar i fodret och märka av förändringar redan efter ett par dar, medan det tar betydligt längre nu.

 

På väg att göra ett generationsskifte

Magnus Nilsson, sonen till en av bröderna, vill ta över gården och nu håller de på att göra övergången. Det var ett stort beslut som de tagit många vändor runt fikabordet. 
- Det har varit en diskussion som funnits i många år, det är många som har varit intresserade att ta över berättar Magnus. 

Jonathan Nilsson, sonen till Magnus och därmed tredje generationen är också på plats och möter oss. Han har nyligen gått ut gymnasiet och arbetar nu på gården. Han säger att det är otroligt lärorikt att vara ute på gården. 

Ko i hage

Motiveringen lyder

Stenhalla Gård har på kort tid blivit en framgångsrik och stor nötköttsgård med stor potential att växa och bli ännu större. Med goda skördar och höga värden i ensilaget samt 100 hektar vårvete, 85 hektar korn och bra beten får djuren en god tillväxt. De uppnår goda slaktvikter på 360–370 kg som resultat. Djuren vägs med jämna mellan rum och kraftfoder tillsätts till de djur som behöver extra tillväxt. Byggnaderna nyttjas på ett optimalt sätt och gården är en representativ besöksgård för studiebesök.

Årets Nötköttsföretagare Västerbotten 2023